Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

Delegacija Vlade FBiH posjetila Biblioteku za slijepa i slabovidna lica

  • On 19 Januara, 2009

Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković danas je u pratnji resornih ministara Federalne vlade posjetio Biblioteku za slijepa i slabovidna lica u BiH, te obećao dalju financijsku podršku radu te institucije. U pratnji premijera Brankovića bili su i ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić, ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević, ministar za boračka pitanja Zahid Crnkić, te savjetnik premijera Radovan Vignjević. 
 
Na kratkom sastanku sa direktorom Biblioteke Sakibom Plehom, koji je prošle sedmice premijeru Brankoviću i uputio poziv za posjetu, dogovoreno je da čelnici te institucije do kraja ove sedmice pripreme precizno definiran dvogodišnji program rada Biblioteke.
To se odnosi na jasno definiran plan o ličnim dohocima uposlenika Biblioteke, izdavačku djelatnost te sve projekte koje ta institucija planira realizirati. Time će, kako je kazao premijer Branković, Vlada FBiH imati jasan uvid u sve potrebe Biblioteke kako bi finansijske izdatke za njihovu realizaciju mogli podijeliti po resornim ministarstvima.
 

Branković je također podcrtao da današnja posjeta delegacije federalnih ministara pokazuje koliko Vlada FBiH razumije važnost ove institucije za obrazovanje i integraciju populacije slijepih i slabovidnih osoba u društvo. Naglasio je da Biblioteka spada u grupu sedam institucija od značaja za državu kojima do danas nije riješen status, a time ni redovno finansiranje. Vlada FBiH je i proteklih godina pomagala rad Biblioteke te ovom posjetom želimo potvrditi naše namjere da i dalje pratimo njene potrebe te pružimo pomoć da se održi funkcija ove institucije, kazao je premijer.
 
Finansijsku podršku radu Biblioteke kroz njene konkretne projekte obećali su svi ministri koji su prisustvovali sastanku. Sakib Pleh je naglasio da je proces pravljenja knjige na Brajevom pismu pet puta skuplji od štampanja obične knjige, te da je Biblioteci za normalan rad potrebno oko
500.000 KM godišnje. Brankoviću i ministrici Alić uručio je i zahvalnice za dosadašnju finansijsku podršku.   

Delegacija je nakon sastanka obišla prostorije Biblioteke i informirala se o tehnici i bibliotečkom fondu koji posjeduje. Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH raspolaže sa 11.919 bibliotečkih jedinica, dva savremena tonska studija za snimanje knjiga i časopisa te Brajevom štamparijom. Knjižnim fondom služi se 1.158 slijepih korisnika, među kojima je 87 njih RVI te šest "Zlatnih ljiljana". Oko 85 posto korisnika dolazi iz Federacije BiH, a ostali sa prostora Republike Srpske i zemalja bivše Jugoslavije.

Delegacija Vlade FBiH posjetila Biblioteku za slijepa i slabovidna lica

0 Komentari