Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju

  • On 13 Januara, 2009

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, po žurnom postupku, donio je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju i to Predstavnički dom na 17. vanrednoj sjednici održanoj 29.12.2008. godine, a Dom naroda na 19. sjednici održanoj 30.12.2008. godine. Zakon se nalazi u postupku objave u „Službenim novinama Federacije BiH“. Predviđeno je da se ove izmjene primjenjuju od 01.01.2009. godine.

Najzačajnije izmjene i dopune Zakona:

Izvršene su izmjene članka 72. Zakona, vezane za usklađivanje minimalne i zajamčene mirovine. Predviđeno je da kao temelj za utvrđivanje visine minimalne i zajamčene mirovine služi prosječna mirovina isplaćena u prosincu 2007. godine, usklađena sukladno članku 51. Zakona za tekući mjesec za koji se vrši isplata. Navedena izmjena urađena je sukladno Zaključku Povjerenstva za zaštitu ljudskih prava i sloboda Zastupničkog/Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Ovim izmjenama postignuto je zaustavljanje daljeg narušavanja odnosa između ovih mirovina i tzv. srednjih mirovina, te stvaranje uravnilovke u visini istih.

Predviđeno je  da starosna mirovina ne može biti veća od četiri prosječne mirovine iz prosinca 2007. godine, usklađena s isplatnim koeficijentom za taj  mjesec, utvrđen sukladno članku 51. Zakona.

Ugrađena je odredba kojom se do 31.12.2015. godine  produžava rok za odlazak u tzv. „prijevremenu“ starosnu mirovinu, a što je inicirano od strane Saveza samostalnih sindikata Federacije Bosne i Hercegovine.

Zakon je usklađen sa Zakonom o doprinosima i novim setom propisa iz te oblasti, koji stupaju na snagu 01.01.2009. godine, kao i sa zakonskim propisima koji reguliraju oblast obračuna, kontrole i uplate doprinosa.

Izvršeno je usklađivanje Zakona sa Zakonom o poljoprivredi, Zakonom o matičnoj evidenciji o osiguranicima i korisnicima prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja, Zakonom o obrani Bosne i Hercegovine, Zakonom o pravima branitelja i članova njihovih obitelji i drugim zakonima.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju

0 Komentari