Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

MINISTAR DELIĆ S AJNOM JUSIĆ, PREDSTAVNICOM ZABORAVLJENE DJECE RATA RAZGOVARAO O VAŽNOSTI ZAKONA O CIVILNIM ŽRTVAMA RATA I IZAZOVIMA U NJEGOVOJ IMPLEMENTACIJI NAKON USVAJANJA

  • On 30 Maja, 2023

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić primio je danas u prvu zvaničnu posjetu Midhetu Kaloper, predsjednicu Udruženja Žene žrtve rata Foča i Ajnu Jusić, sada djevojku, a zauvijek dijete rođeno iz zločina ratnog silovanja.

“Došle su danas da mi kažu da je Zakon o civilnim žrtvama rata jedinstven u svijetu jer po prvi put identificira i prepoznaje žene žrtve silovanja i njihovu djecu rođenu iz tog zločina kao žrtve, ali i da mi kažu da borba tek predstoji jer neće biti lahko implementirati Zakon. Došle su da mi kažu da nisam sam, da će one da mi pomognu. A trebalo bi da bude obratno. Da mi njima pomognemo. Trebalo bi da je njihov status riješen prije makar dvije decenije. Ali nije, a one se bore i pomažu nama da pomognemo njima”, kazao je ministar Delić dirnut današnjim susretom.

Ministar je obećao podršku za sve projekte i aktivnosti koje budu realizirale, kao i da im će uvijek biti podrška u svim njihovim nastojanjima da se žrtve silovanja i njihova djeca zaštite u Zakonu onako kako je to trebalo davno uraditi.

0 Komentari