Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

PRVOJ SJEDNICI PLATFORME ZA DJECU BEZ RODITELJSKOG STARANJA ODAZVALO SE ČETRDESETAK PARLAMENTARACA; MISTAR DELIĆ PRISUSTVOVAO NA OTVARANJU SJEDNICE

  • On 8 Maja, 2023

Prvoj sjednici Platforme Glas za djecu bez roditeljskog staranja odazvalo se četrdesetak paralamentaraca; ministar Delić prisustvovao na otvaranju sjednice

Jučer je u Neumu počela prva trodnevna sjednica Platforme Glas za djecu bez roditeljskog staranja. Platforma okuplja oko četrdesetak parlamentaraca oba doma Federacije BiH, a pokretač i idejni tvorac Platforme je nevladina organizacija SOS dječija sela BiH.

Otvaranju prve sjednice Platforme prisustvovao je i Adnan Delić, federalni ministar za rad i socijalnu politiku koji se prisutnima obratio u okviru uvodnih obraćanja.

“Od srijede sam ministar, a ovo je moj peti radni dan. Jučer sam obišao svih pet naših ustanova koje brinu o socijalnoj zaštiti naših najosjetljivijih članova društva. To je bila moja prva, zvanična posjeta u mandatu. Danas sam ovdje s vama na prvom sastanku Platforme za Glas djece bez roditeljskog staranja, koja također kao i naši štičenici u Pazariću, Drinu i Bakovićima jesu najranjiviji članovi naše zajednice. Kolege u Ministarstvu govore mi da je veliki dio posla u oblasti socijalne zaštite urađen upravo u saradnji i zahvaljujući angažiranosti nevladinog sektora. I ovu Platformu pokrenuo je nevladin sektor i okupio četrdesetak paralamentaraca koji su odlučili da se pridruže Platformi i da svi zajedno radimo na tome da se Glas djece bez roditeljskog staranja čuje u parlamentima; tamo gdje se o njihovoj sudbini i najviše odlučuje”, izjavio je ministar Delić.

Ministar je najavio i da se u Ministarstvu pripremaju sektorske strategije, Zakon o socijalnim uslugama, a planirane su i dodatne izmjene Zakona o hraniteljstvu.

0 Komentari