Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

MINISTAR DRLJAČA: POLITIKA ZAPOŠLJAVANJA OSNOVNA POSTAVKA SVIH REFORMSKIH AKTIVNOSTI

  • On 21 Jula, 2018

U organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u Tuzli je danas, u Tržnom centru Dramar, promovisan Projekt podrške zapošljavanja, koji sredstvima podržava i Svjetska banka.

Prikazan je promotivni film Svjetske banke, nakon čega je o projektu govorio federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.
 
O ovoj temi održan je i okrugli sto, uz prisustvo predstavnika Federalnog zavoda za zapošljavanje i kantonalnih službi za zapošljavanje.
 
Ministar Drljača je naglasio da je politika zapošljavanja u FBiH osnovna postavka svih reformskih aktivnosti.
 
– Svaka ekonomska politika mora u centru imati politiku zapošljavanja. Visoka stopa zaposlenosti znači veći priliv sredstava u budžet i vanbudžetske fondove, uređuje socijalnu politiku na bolji način, daje posao mladim kadrovima koji ostaju i ne moraju ići da traže zaposljenje u inostranstvu. Kvalitetna politika zapošljavanja pokreće jednostavno ekonomski sistem i razvija društvo – naglasio je ministar Drljača.

Kada se govori o zapošljavanju kao interesantan projekat je istaknut Projekat Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona o zapošljavanju 137 doktora medicine na području kantona, za koji je odvojeno nepuna tri miliona KM.
Projekt koji je promoviran u Tuzli predstavlja dio reformskih aktivnosti, a na segmentu zapošljavanja radi se dodatno s ciljem da ova godina bude godina zapošljavanja, kazao je federalni ministar.
 
– Radi se o projektu koji je vrijedan oko 108 miliona KM. Oko 29 miliona eura daje Svjetska banka, dok ostali dio ide iz federalnog budžeta preko Federalnog zavoda za zapošljavanje. Projekat je već započeo, a mora imati određene rezultate da bi bio naplaćen dio od Svjetske banke, koja vrši provjeru kriterija i na kraju vrši isplatu. To je takozvani hibridni kredit koji se isplaćuje nakon što budu ostvareni planirani indikatori – rekao je ministar Drljača.
 
Naglasio je da je kroz ovaj projekt cilj povećanje zaposlenosti, posebno u privatnom sektoru, jer on  pokreće ekonomiju.
 
Zapošljavanje se vrši preko službi za zapošljavanje na način da bi u ovoj oblasti bila uređena pravna situacija.
 
– U krajnjoj konsekvenci, cilj je smanjiti siromaštvo i graditi prosperitet društva. To je mukotrpan posao koji traje jedan duži vremenski period i na tome jednostavno svi moramo zajednički raditi kako bismo ostvarili prosperitetne rezultate – ističe Drljača.
 
Nosilac projekta je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, a realizator Federalni zavod za zapošljavanje.
 
Ministar Drljača kaže da su kantonalne službe za zapošljavanje, na principima na kojima sada rade, dosta dekadentne i s puno administriranja, što uopće nije njihova osnovna svrha.
 
– Cilj je da kantonalne službe rade na prikupljanju potreba za radnim mjestima i da putem konsultanata usmjeravaju nezaposlene prema oblastima u kojima postoji mogućnost dobijanja radnog mjesta u skladu s potrebama tržišta. U tom smislu, planirana je reforma koja će imati za posljedicu da se, recimo, ovjera zdravstvenih knjižica prebaci na Ministarstvo zdravstva. To je jedan proces koji treba biti završen u naredne dvije godine – zaključio je ministar Drljača.

MINISTAR DRLJAČA: POLITIKA ZAPOŠLJAVANJA OSNOVNA POSTAVKA SVIH REFORMSKIH AKTIVNOSTI

0 Komentari