Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

U GORAŽDU PREDSTAVLJEN PROJEKAT PODRŠKE ZAPOŠLJAVANJU

  • On 25 Jula, 2018

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike danas je u Goraždu predstavilo Projekt podrške zapošljavanju, koji će biti implementiran u saradnji sa Svjetskom bankom. Ukupna vrijednost projekta je 108 miliona KM, a dio sredstava bit će izdvojen iz Budžeta FBiH putem Federalnog zavoda za zapošljavanje, koji je implementator projekta.
 
Kako je istaknuto na promociji, realizacijom projekta  u naredne četiri godine trebale bi biti zaposlene 23.000 građana.


 
Projekt je prvi ovakve vrste u BiH. Svjetska banka će Federaciji BiH doznačiti 29 miliona eura, što će biti udruženo sa sredstvima Federalnog zavoda za zapošljavanje, a aplicirati se može isključivo za realni sektor.
 
Već je urađen retroaktivni dio projekta za 2016/2017. godinu i Federaciji BiH je doznačeno 10 miliona KM.
 
Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača naglasio je da se radi o „hibridnom“ kreditu koji se isplaćuje tek kada budu ostvareni rezultati, što je novina.

Važan je i drugi dio projekta koji podrazumijeva jačanje kapaciteta službi za zapošljavanje i novi način rada. BPK Goražde treći je kanton u kojem je promovisan Projekt podrške zapošljavanja, a bit će predstavljen širom Federacije BiH.
 
Boravak u Goraždu  ministar Drljača je iskoristio i za posjetu  kompaniji „Ginex“ i Udruženju civilnih žrtava rata.

U GORAŽDU PREDSTAVLJEN PROJEKAT PODRŠKE ZAPOŠLJAVANJU

0 Komentari