Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

Čestitka Ministra povodm Međunarodnog praznika rada

  • On 30 Aprila, 2010

Federalni ministar rada i socijalne politike Dr. Perica Jelečević svim radnicama i radnicima, članicama i članovima sindikata čestita 1. maj/svibanj Međunarodni praznik rada.

 

Nikada ne smijemo zaboraviti povijest koja nas vodi u 1886. godinu kada je u Chicagu, na 1. maj/svibanj, u radničkim demonstracijama sudjelovalo više od 80 tisuća radnika. Tijekom demonstracije je, u sukobima s policijom, poginulo više od 200 radnika. Radnici su tada tražili čuvene „tri osmice“, osam sati rada, osam sati odmora i osam sati za slobodne aktivnosti.

Jedan od osmorice radnika osuđenih na smrt tada je svojim sudcima uputio poruku koja je danas aktualna : „ Doći će vrijeme kada će tišina naših grobova biti glasnija od našeg glasa.“

U spomen na žrtve iz Chicaga i sve druge iz radničke borbe za dostojne radne i životne uvjete, od 1889. godine obilježava se 1. maj/svibanj kao Međunarodni praznik rada, dan radničke solidarnosti.

Ovaj praznik je dio radničke tradicije, dan solidarnosti, dan poštivanja dostojanstva rada i radnika, dan borbe za radnička  i ljudska prava

Čestitka Ministra povodm Međunarodnog praznika rada

0 Komentari