Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

Ministar Jelečević posjetio Crveni križ FBiH

  • On 15 Maja, 2009

Delegacija Vlade Federacije BiH, u kojoj su bili federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević, te pomoćnici federalnog ministra zdravstva i raseljenih osoba i izbjeglica Muhamed Softić i Senada Sabitović – Karić, danas je posjetila sjedište Crvenog križa FBiH u Sarajevu. Povod njihove posjete je obilježavanje Tjedna Crvenog križa, koja se u svijetu obilježava od 8. do 15. svibnja.

Predstavnike Federalne vlade o aktivnostima Crvenog križa FBiH upoznali su predsjednik Branko Leko i generalni sekretar Namik Hodžić. Leko je istaknuo da je Crveni križ najstarija humanitarna organizacija u BiH i da djeluje 97 godina kao i da je Crveni križ FBiH i ove godine uključen u obilježavanje Nedjelje Crvenog križa, a koja se obilježava pod sloganom "Naš svijet – moja akcija", raznim aktivnostima.

Po riječima generalnog sekretara Namika Hodžića, između ostalog, obavljena je posjeta Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš i donirani vrijedni lijekovi i sanitetski materijal, zatim Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu, gdje je također izvršena podjela igračaka i paketa, održana 3. Skupština Crvenog križa FBiH, obavljena posjeta Centru za raseljene osobe i izbjeglice u Gladnom polju, u Rakovici i NVO altruista Svjetlo.

Hodžić je dodao da je Crveni križ uključen u mnoge programe koji se odnose na pomoć žrtvama mina, programe kućne njege, davanje krvi, edukaciju mladih iz prve pomoći, kao i da pomaže u traženju nestalih, pruža pomoć povratnicima, a često je i partner civilnoj zaštiti. Napomenuo je da je u 2008. godini uz pomoć Crvenog križa FBiH prikupljeno više od 12.000 doza krvi.

Ministar rada i socijalne politike je zahvalio domaćinima u ime Vlade FBiH i premijera Nedžada Brankovića istaknuvši da je Crveni križ humanitarna organizacija čiji rad može poslužiti kao primjer drugim organizacijama. – Crveni križ je univerzalna svjetska organizacija koju treba razvijati. Vi imate odličnu mrežu i dobar rad koji nema granica i možete biti putokaz drugima da prihvate principe na kojima se zasniva vaš rad – rekao je ministar Jelečević te dodao da je razgovarao s premijerom i federalnim ministrom finansija kako bi u budućnosti uslijedila adekvatnija finansijska podrška Crvenom križu FBiH.

Ministar Jelečević posjetio Crveni križ FBiH

0 Komentari