Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

Reforme uvjet za financijsku podršku

  • On 3 Juna, 2009

Svjetska banka će dati podršku proračunima u BiH ali uz uvjet da se osigura fiskalna održivost i stvori zakonski okvir za institucionalne kapacitete reformiranih socijalnih davanja“ – istaknuto je danas u razgovoru federalnog ministra rada i socijalne politike dr. Perice Jelečevića i predstavnika Svjetske banke. Tim Svjetske banke, koji predvodi Ronald Hud (Ronald Hood) glavni ekonomista za zapadni Balkan, vodi razgovore u institucijama F BiH o uvjetima financijske podrške proračunima koji bi umanjili negativne efekte globalne financijske krize na BiH ekonomiju.

Financijska podrška obavila bi se kroz operacije u naredne tri godine sa 100, 50 i 35 miliona eura. Uvjet za F BiH je da počne stvarnu reformu naknada zasnovanih na pravima a koje se financiraju iz proračuna svih razina vlasti. Praktično, to znači uvođenje prihodovno-imovinskog cenzusa za korisnike kako bi se pomoć usmjerila ka najsiromašnijim građanima, reviziju svih sadašnjih rješenja čiji je cilj eliminiranje višestrukih i nezakonitih korisnika i zakonsko utemeljenje jedinstvene baze podataka korisnika sredstava iz proračuna svih razina a čiji je karakter socijalni.

Dr. Perica Jelečević je istakao kako su to  opredjeljenja i ovog ministarstva, ali je za njihovo realiziranje neophodna politička usuglašenost parlamentarne većine i veće razumijevanje interesnih skupina i javnosti uopće.

Reforme uvjet za financijsku podršku

0 Komentari