Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u Proračunu za 2008. godinu osigurala 900.000 KM za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

  • On 12 Novembra, 2008

Federalno Ministarstvo rada i socijalne politike, putem PIU SESER-a (Jedinice za implementaciju projekata socio-ekonomske podrške, obuke i prezapošljavanja), poduzelo je aktivnosti na podršci za zapošljavanje osoba sa invaliditetom krajem 8 mjeseca 2008. godine, kroz različite programe, i to:

–  Program podsticaja zapošljavanja ili samozapošljavanja osoba sa invaliditetom;
–  Program formiranja poslovnih jedinica za zapošljavanje osoba sa invaliditetom;
–  Program formiranja malih preduzeća za zapošljavanje invalidnih lica pri udruženjima koja 
   okupljaju osobe sa invaliditetom;

Ukratkom periodu od dva mjeseca u Federaciji Bosne i Hercegovine zaposleno je 106 osoba sa invaliditetom odnosno 70% planiranog broja korisnika.

Kontaktirano je više od hiljadu osoba sa invaliditetom i poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine, s ciljem promjene pristupa u podršci invalidnim osobama na način da se podrška prvenstveno usmjerava na individualnu osobu i prilagođava njenim potrebama i mogućnostima.

Jedina kompanija u Federaciji Bosne i Hercegovine koja je iskazala interes za sudjelovanje u Programu formiranja poslovnih jedinica za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i tako pokazala značajnu društvenu odgovornost je kompanija – FIS doo iz Viteza.  

Osnivanjem poslovnog odjela za upošljavanje osoba sa invaliditetom, kompanija FIS doo prepoznala je važnost uključivanja na tržište rada ove teško zapošljive skupine nezaposlenih invalidnih osoba.

10.11.2008. godine u Vitezu, potpisan je Ugovor o zapošljavanju šest osoba sa invaliditetom u kompaniji FIS doo. Invalidne osobe će biti zaposlene o odjelu koji se bavi proizvodnjom različitih vrsta proizvoda iz asortimana drvene galanterije (suveniri, komponente i dr.sitni proizvodi od punog drveta).

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u Proračunu za 2008. godinu osigurala 900.000 KM za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

0 Komentari