Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

Ministar Jelečević sa predstavnicima Međunarodne organizacije rada

  • On 4 Septembra, 2008

Federalni ministar rada i socijalne politike dr. Perica Jelečević razgovarao je danas sa predstavnicima Međunarodne organizacije rada – ILO (International Labour Office), Keniše Hiroše (Kenichi Hirose) višim specijalistom za pitanja socijalnog osiguranja i konsultantom te organizacije Tine Stanovnikom o tijeku mirovinske reforme u F BiH. Dokument „Strategija reforme mirovinskog osiguranja“ Parlament F BiH je razmatrao i uputio na javnu raspravu koja je okončana početkom ljeta.

Sada se sumiraju mišljenja i prijedlozi iz rasprave. Ministar Jelečević je ukazao kako se razmatranje reforme mirovinskog osiguranja ne može odvojiti od ukupnih reformi u društvu, osobito u socijalnom sektoru koji je bremenit zahtjevima za realiziranjem stečenih prava koji nemaju realno pokriće u proračunu. S druge strane visoke stope doprinosa destimulativne su za razvoj poslovanje i jedan od generatora rada „na crno“ pa se punjenje fondova socijalnog osiguranja ograničava na relativno malu osnovicu postojećih obveznika. Ipak u takvoj situaciji održava se financijska stabilnost isplata mirovina. Dodatno opterećenje mirovinskom sustavu i osnovici sa koje se treba krenuti reforma sada su i rješenja prijevremenog umirovljenja kategorija stanovništva koje još može biti radno aktivno.

Predstavnici ILO izrazili su spremnost da pruže pomoć u izradi operativnih rješenja  mirovinskog sustava kada se Parlament F BiH opredijeli za pravce reforme o čemu će se razgovori dalje voditi na nivou eksperata – saopćeno je iz kabineta federalnog ministra rada i socijalne politike. 

Ministar Jelečević sa predstavnicima Međunarodne organizacije rada

0 Komentari