Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

MINISTARSTVO RADA I SOCIJALNE POLITIKE I VIJEĆA ORGANIZACIJA OSOBA SA INVALIDITETOM POTPISALI SPORAZUM O SARADNJA

  • On 3 Decembra, 2021

U prostorijama Ministarstva rada i socijalne politike, simbolično jedan dan prije 3.12.- Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom,  potpisan je Sporazum o saradnji između ovog Ministarstva i Vijeća organizacija osoba sa invaliditetom. Vijeće na čijem čelu je g-din Almir Šahmanija predstavlja ukupno devet različitih Saveza osoba sa invaliditetom, koji, zbog svoje pedesetogodišnje tradiciju bavljenjem ovim pitanjima, predstavlja partnera  ovog Ministarstva.

 

Cilj ovog Sporazuma, pored ozvaničenja i potvrđivanja saradnje između Ministarstva i Vijeća organizacija osoba sa invaliditetom, jeste unapređenje prava i položaja osoba sa invaliditetom i njihovih organizacija u F BiH, kako bi se u narednom periodu kreirala što bolja rješenja za osobe sa invaliditetom.

 

Ministar rada i socijalne politike g-din Vesko Drljača, poručio je kako se nada da će Sporazum biti kratkog vijeka, uzimajući u obzir da se u proceduri nalazi Zakon o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata.

 

-Usvajanjem ovih Zakona konačno će se stvoriti zakonski osnov za veoma važno i složeno pitanje financiranja osnovne djelatnosti reprezentativnih organizacija, dodjelu i pravdanje sredstava, a još bitnije, što će se utvrđivanjem reprezentativnih organizacija postići da imamo jasne partnere u kreiranju politika i rješenja oblasti invaliditeta- istakao je Drljača.

 

U nadi da će period između trećeg do trećeg decembra poteknuti u aktivnostima koje će imati za cilj osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranja inkluzivnosti i jednakosti, kroz stvaranje boljeg i pravednijeg društva za sve osobe sa invaliditetom u F BiH, Ministarstvo rada i socijalne politike želi ovim putem čestitati 3. Decembar- Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

0 Komentari