Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

MINISTAR DELIĆ SA PREDSTAVNICIMA CIVILNIH ŽRTAVA RATA POLOŽIO VIJENAC NA TUZLANSKOJ KAPIJI

  • On 25 Maja, 2023

Danas se obilježava godišnjica stradanja civila, uglavnom omladine ubijene 25. maja 1995. godine u centru Tuzle. Nekad je Kapija bila poznata kao centralno gradsko šetalište, danas je to spomenik ubijenoj tuzlanskoj mladosti.

Povodom obilježavanja ovogodišnje godišnjice zločina na Kapiji proglašen je Dan žalosti gdje se tradicionalno polaže cvijeće na Kapiji kao znak sjećanja na ubijene Tuzlake.

Ovogodišnjem obilježavanju prisustvovao je i federalni ministar za rad i socijalnu politiku Adnan Delić koji je zajedno sa predstavnicima Unije civilnih žrtava rata položio vijenac na Kapiji i time odao počast nevino ubijenim civilima.

“Ne možemo nadoknaditi izgubljene živote, ni gubitak i bol roditeljima i porodicama žrtava, ali možemo pružiti zakonsko priznavanje i prepoznavanje civilnih žrtava rata, ispravljanje ranijih nepravdi i vraćanje dostojanstva žrtvama, roditeljima i porodicama žrtava. Na tome i radimo zajedno sa predstavnicima civilnih žrtava rata koji su mi danas učinili čast da zajedno s njima položim vijenac na Kapiji”, poručio je ministar Delić.

Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava rata kazala je da je Kapija još jedno, nažalost, ne i jedino mjesto obilježavanja stradanja civila u našoj zemlji, te da oni obilježavaju mjesta stradanja u cijeloj zemlji tokom cijele godine.

0 Komentari