Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

MINISTAR DELIĆ POSJETIO REGIONALNI FORUM O ZAPOŠLJAVANJU OSOBA SA INVALIDITETOM

  • On 7 Juna, 2023

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić posjetio je danas regionalni forum o zapošljavanju osoba sa invaliditetom koji se protekla dva dana održavao u Sarajevu.

Prilikom obraćanja prisutnima, ministar Delić kazao je da socijalna davanja, odnosno visoke naknade po nekom osnovu iz socijalne pomoći često znaju biti kontraproduktivna i ne donijeti željeni progres, te da je stava da se određene naknade trebaju povećavati do jedne razine koja će omogućiti dostojan život, ali isključivo za najviše kategorije invaliditeta, one od 90 i 100 posto, a sve druge treba uključivati u društvo kako bi doprinosili i sebi i zajednici.

“O inkluziji stalno se priča, ali suštinski se malo na njoj radi. Mišljenja sam da je bolje raditi na rehabilitaciji i profesionalnom osposobljavanju za osobe sa manjim stepenom invaliditeta nego povećavati naknade i tapkati u mjestu. To je opredjelnje i smjer u kojem vidim da treba ići u oblasti podrške osobama sa invaliditetom. Osobe sa blažim stepenom invaliditeta treba uključivati u aktivno tržište rada i to ne u zaštitnim radionicama, nego na otvorenom tržištu jer samo tako možemo doista govoriti o socijalizaciji i inkluziji”, kazao je, između ostalog, ministar.

Caritas je protekla dva dana organizovao regionalni forum koji za cilj ima razmjenu iskustava i praksi u oblasti zapošljavanja osoba sa invaliditetom na otvorenom tržištu čiji će zaključci pokazati najbolje načine i prakse rehabilitacije i profesionalnog osposobljavanja osoba sa invaliditetom kako bi svi oni koji mogu raditi doista i ostvarili to pravo.

0 Komentari