Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

MINISTAR DELIĆ: ZA ZAJEDNIČKU SJEDNICU ENTITETSKIH VLADA DELEGIRALI SMO TRI OTVORENA PITANJA KOJA ŽELIMO POKUŠATI USAGLASITI S RESORNIM MINISTARSTVIMA IZ VLADE RS-A; PITANJA PORODILJA, SIGURNIH KUĆA I PITANJE UPLATE DOPRINOSA ZA NEZAPOSLENE

  • On 8 Juna, 2023

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike predložilo je tri tačke koje bi se mogle naći na dnevnom redu zajedničke sjednice vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske koja je zakazana za danas, 8. juna u Banja Luci.

Iako će dnevni red biti poznat uoči sjednice, iz Ministarstva su kazali da je potrebno riješiti problem porodilja u radnom odnosu koje imaju prebivalište u jednom entitetu, a rade u drugom.
Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić naveo je da je veliki problem i uplata doprinosa za nezaposlene i zdravstveno osiguranje za osobe koje rade u Federaciji, a koje su prijavljene u RS-u, i obratno te su izrazili nadu da će i taj problem uskoro biti riješen.

Tokom nedavne posjete sigurnim kućama, dobili smo informaciju da u njima nekada borave i korisnice sa teritorije bh. entiteta RS-a. Prijedlog je da resorna ministarstva Vlade FBiH i RS-a zajednički iniciraju jaču saradnju sigurnih kuća na teritoriji BiH koja je ključna za ostvarivanje zajedničkih ciljeva i poboljšanja društva u cjelini – dodao je ministar.

Naglasio je da su dosadašnja iskustva sigurnih kuća pokazala da su međunarodni donatori spremniji finansijski podržati nevladine organizacije ukoliko uoče da ih u tome slijede i državne institucije u BiH.

Potpisivanjem memoranduma/protokola o saradnji sa ciljem razmjene informacija i resursa, partnerstva u projektima, lobiranja i zagovaranja, edukacija i obuka, kampanje za podizanje javne svijesti, osiguralo bi se kvalitetnije i sigurnije utočište žrtvama porodičnog nasilja u cijeloj BiH – zaključio je.

0 Komentari