Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

MINISTAR DELIĆ OBJAVIO DA JE VLADA FBIH DONIJELA ODLUKU O REVIDIRANJU ODLUKE PRETHODNE VLADE O VANREDNOM USKLAĐIVANJU PENZIJA ZA 2023. GODINU

  • On 19 Maja, 2023

Na današnjoj redovnoj sjednici Vlade FBiH razmatrao se i prijedlog Federalnog ministra za rad i socijalnu politiku Adnana Delića o mogućnosti revidiranja odluke prethodne vlade o vanrednom usklađivanju penzija za ovu godinu.

Nakon konsultacija sa predstavnicima Saveza penzionera FBiH, analiza dostavljenih iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku analiziralo je mogućnosti za poboljšanje životnog standarda penzionerske populacije u godini velikih poskupljenja života.

Već ranije u razgovoru sa predstavnicima Saveza penzionera ustanovljeno je da je Odluka prethodne vlade o  o vanrednom usklađivanju penzija za 3,9 posto, počev od penzije za juli 2023 godine bila preuranjena, te da postoji zakonski osnov da se ona stavi van snage i donese odluka koja će biti primjerenija trenutnoj  situaciji u društvu.

„Uporište za donošenje nove odluke imamo u čalnu 80 stav 2 Zakona PiO, u kojem je propisano da se odluka o vanrednom usklađivanju penzija donosi do kraja onog mjeseca od kojeg će i početi usklađivanje.  Vodeći se time, kao resorni ministar predložio sam Vladi da se ide u korist penzionera s donošenjem nove Odluke o vanrednom povećanju penzija za 2023. godinu, počev već od ovog mjeseca“, izjavio je ministar Delić.

Vlada je danas donijela novu odluku i penzije će već za mjesec maj biti uvećane za 3,9 posto, a uvećanje pokriva osam mjeseci, odnosno dva mjeseca više nego što je to bilo predviđeno ranijom Odlukom.

„Za novo, revidirano usklađivanje penzija bilo je neophodno osigurati dodatno oko 14 miliona KM na 55.369.542 KM obezbijeđenih sredstava za isplate penzija u 2023. godini. U ovom trenutku produženje perioda obuhvata odluke o vanrednom usklađivanju penzija sa šest na osam mjeseci bilo je jedino prihvatljivo rješenje i mi smo ga kao takvo i odlučili provesti“, napomenuo je ministar navodeći da je ovo hitna i učinkovita mjera kojom se interventno i što prije nastoji krenuti put sistemskih rješenja za unaprjeđenje položaja penzionera.

Ovu odluku preliminarno je u srijedu resorni ministar Delić saopćio penzionerima na redovnoj godišnjoj skupštini na koju je pozvan da se kratko obrati, a tom prilikom ministar je kazao i da je njegova iskrena namjera da se donose odluke koje će biti korisne, ne samo penzionerima sada, nego i penzionerima u budućnosti, a to smo, kako je istakao, svi mi i naša djeca poslije nas.

Vanredno povećanje penizija obuhvata narednih osam mjeseci ove godine, počev od maja, a primjenjivat će se trajno, dakle i svake naredne godine.

0 Komentari