Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

MINISTAR DELIĆ NA GODIŠNJOJ KONFERENCIJI ABSL FONDACIJE NAJAVIO ZAKON O POSREDOVANJU U ZAPOŠLJAVANJU I SOCIJALNOJ ZAŠTITI NEZAPOSLENIH

  • On 23 Maja, 2023

Federalni ministar za rad i socijalnu politiku Adnan Delić bio je danas VIP govornik na godišnjoj konferenciji ABSL fondacije koja predstavlja industriju globalnih servisa u svijetu, a svoje predstavništvo već nešto više od dvije godine ima i u Bosni i Hercegovini.

Ova industrija pamti ministra Delića kao prvog javnog zvaničnika koji je prepoznao značaj BPO industrije i podržao je njen razvoj kroz programe poticaja, ali i niz drugih aktivnosti za vrijeme mandata ministra privrede u Vladi Kantona Sarajevo.

Ministar Delić istakao je, tokom svog obraćanja i kratkog intervjua sa predsjednicom Fondacije Nadinom Gradaščević, da je industrija globalnih servisa industrija koja ima potencijal da zadrži mlade stručnjake u Bosni i Hercegovini jer obuhvata djelatnosti savremenog doba koje su u fokusu interesa mladih i kao takvu treba je podržati i omogućiti joj nesmetani razvoj.

Naglasio je i da će Ministarstvo za rad i socijalnu politiku u okviru svojih nadležnosti raditi na izmjenama zakonskih okvira, te kao prioritetno istakao pripremu Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj zaštiti nezaposlenih i reformu zavoda i službi za zapošljavanje.

“Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj zaštiti nezaposlenih omogućit će nam razdvajanje aktivnih od pasivnih tražilaca posla što je prvi korak do procjene stvarnog stanja nezaposlenosti u Federaciji”, kazao je između ostalog ministar Delić.

Najavio je i neophodnu reformu i digitalizaciju zavoda i službi za zapošljavanje što će, kako je pojasnio, omogućiti bolju prohodnost između poslodavaca i tražilaca posla.

0 Komentari