Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

MINISTAR DELIĆ DONIO ODLUKU O PONIŠTENJU JAVNOG KONKURSA ZA FINANSIRANJE PROJEKATA I PROGRAMA IZ SREDSTAVA DIJELA PRIHODA OSTVARENIH U BUDŽETU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE PO OSNOVU NAKNADA ZA PRIREĐIVANJE IGARA NA SREĆU

  • On 15 Maja, 2023

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je početkom mjeseca marta raspisalo Javni konkurs za finansiranje projekata i programa iz sredstava dijela prihoda ostvarenih u Budžetu Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću koji se uplaćuju u skladu sa Zakonom o igrama na sreću.

Po ovom Javnom konkursu u Ministarstvo je pristiglo 159 aplikacija, ali je tek 57 aplikacija zadvoljilo eliminacijske uslove za prolazak u daljnju konkursnu proceduru, što je daleko manje od 50 posto očekivane realizacije po ovom konkursu.

Komisiju za pregledanje i provjeru formalno – tehničke  ispravnosti podnesenih zahtjeva na predmetni konkurs ustrdila je da su 102 prijave aplikanata koji nisu zadovoljili uslove konkursa uglavnom tehničke prirode, u smislu da nije ispunjen jedan ili više kriterija koji se odnose na  tehničku neispravnost dokumentacije i tome slično, te da ni na koji način ne oslikavaju suštinsku vrijednost u njima dostavljenih projekata, stoga je Ministarstvo donijelo odluku da se razmotri mogućnost pronalaska rješenja koje će dovesti do uspješnije realizacije konkursa.

„Razmotrili smo najbolje mogućnosti za realiazciju ovog konkursa i zauzeli stav da je opravdano poništiti konkurs i ponovo ga objaviti. Imamo dovoljno vremena da se procedura ponovo provede i da ostvarimo bolju i pravedniju realizaciju finansiranja projekata po ovom osnovu. Imali smo dosta prigovora na kriterije, odnosno nedovoljno obrazloženje kriterija za prijavu na konkurs i u ponovljenom konkursu nastojat ćemo to uvažiti. Napravit ćemo neophodne izmjene u Pravilniku kako bismo kriterije relaksirali i učinili konkurs pristupačnijim većem broju aplikanata“, pojasnio je ministar za rad i socijalnu politiku Adnan Delić. Odluku o poništenju ovog Javnog konkursa.

Iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku saopćili su da očekuju da bi sve navedeno Stav je trebalo doprinijeti većem broju ispravnih prijava i samim tim većem broju aplikacija koje će zadovoljiti uslove za prolazak u sljedeći krug konkursne procedure.

„Zauzimajući stav o potrebi poništenja konkursa i raspisivanja novog, Ministarstvo je cijenilo i aktualnu socijalno – ekonomsku situaciju, kao posljedicu globalnih društvenih kretanja uzrokovanih ratom u Ukrajini, a što se posebno reflektiralo na enormna poskupljenja života i u Federaciji Bosne i Hercegovine. Cijeneći navedeno, kao i činjenicu da se društvo još uvijek oporavlja od posljedica izazvanih globalnom zdravstvenom krizom Covid 19, te da se efekti iste, ne samo na materijalni, nego i na socijalni i zdravstveni segment društva još uvijek manifestuju i da će se tek u dogledno vrijeme pokazati stvarni efekti svih navedenih društvenih anomalija, Ministarstvo je donijelo odluku o poništenju javnog konkursa, te raspisivanju novog Javnog konkursa s fleksibinijim kriterijima za prolazak u drugi krug“, kazao je ministar Delić.

U vezi s poništenjem ovog konkursa i najave raspisivanja novog, Ministarstvo će razmotriti mogućnost povrata određene dokumentacije aplikanatima kako iste ne bi ponovo prikupljali i ovjeravali, što je dodatni trošak na već dostavljenu dokumentaciju po ranijem konkursu, a o objavi novog Javnog konkursa svi aplikanti bit će obaviješteni, osim službenom objavom u dnevnim glasilima i web stranici Ministarstva i cirkularnim e mailom kako bi stigli na vrijeme upratiti konkurs i podnijeti prijave. Sve nedoumice i pojašnjenja aplikanti će moći tražiti putem navedenog e maila, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Odluka o poništenju konkursa dostupna je na linku:

ODLUKA O PONIŠTENJU JAVNOG KONKURSA ZA SREDSTVA DIJELA PRIHODA OSTVARENIH U BUDŽETU FBIH PO OSNOVU NAKNADA ZA PRIREĐIVANJE IGARA NA SREĆU ZA 2023. GODINU

0 Komentari