Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

MINISTAR DELIĆ SASTAO SE SA RUKOVODSTVOM FZ PIO/MIO I PREDSJEDNIKOM UDRUŽENJA PENZIONERA IZ MOSTARA; NASTAVAK AKTIVNOSTI NA UPOZNAVANJU SA SITUACIJOM U OBLASTI PENZIJSKO – INVALIDSKOG OSIGURANJA

  • On 10 Maja, 2023

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić jučer i danas nastavio je susrete s predstavnicima organizacija koje predstavljaju i zastupaju interese penzionera u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ranije ove sedmice ministar se sastao s predstavnicima Saveza penzionera FBiH koji su, između ostalog, istakli nezadovoljstvo donošenjem posljednje odluke vlade u vezi s vanrednim usklađivanjem penzija za 2023. godinu bez konsultacija sa penzionerima.

S tim u vezi, ministar Delić jučer se sastao i sa direktorom Fonda PIO/MIO Zijadom Krnjićem, a već danas u sjedištu istog u Mostaru sastao se i sa zamjenikom direktora Fonda Veselkom Čerkezom i predsjednikom Upravnog odbora Eugenom Čubelom.

Sastanke s direktorom, zamjenikom direktora i predsjednikom Upravnog odbora ministar je organizovao kako bi se upoznao sa trenutnom situacijom u Fondu i njegovim radom, a kako je istaknuto tokom sastanaka i s ciljem pronalaženja najboljeg mogućeg rješenja kod revidiranja odluke prethodne vlade o isplati penzija po osnovu ovogodišnjeg vanrednog usklađivanja.

“Predstavnici Saveza udruženja penzionera FBiH s kojima sam se sastao početkom sedmice, kao i predsjednik Saveza županijskih udruga umirovljenika u FBiH Ivan Kožul s kojim smo jutros razgovarali zajedničkog su stava da bi ovu odluku trebalo revidirati i upravo iz tog razloga i organizujemo ove susrete. Želimo doći do najboljeg rješenja”, izjavio je ministar Delić.

S predsjednikom Kožulom ministar je razgovarao o nizu drugih tema, među kojima je i životni standard i umjetnost preživljavanja velikog broja penzionera sa najnižom penzijom koja pokriva tek petinu mjesečne potrošačke korpe. Također, kao i na prethodnim sastancima, i na ovom je potvrđeno da penzioni fond dobro funkcioniše, ali zbog održivog opstanka Fonda neophodno je raditi na smanjenju razlike između broja radnika i broja penzionera.

“Trenutni omjer broja radnika na broj penzionera je najlošiji ikad i otprilike na svakog penzionera imamo 1,27 radnika. Za održivost FZ PIO/MIO to je daleko od idealnog i mi upravo radimo i na pripremama za realizaciju projekta zapošljavanja u saradnji sa Svjetskom bankom. Povećanje broja radnika je prioritet ukoliko želimo funkcionalan penzijski fond u skoroj budućnosti”, podvukao je ministar.

Nakon održanih sastanaka i razgovora s predstavnicima penzionera u Sarajevu i Mostaru okvirni je zaključak da bi u budućnosti prilikom donošenja odluka o vanrednim usklađivanjima penzija trebalo prije svega konsultovati udruženja penzionera kako bi se donijela kvalitetna rješenja koja bi doprinijela poboljšanju standarda života penzionera.

0 Komentari