Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

DRLJAČA: USPJELI SMO KONSOLIDOVATI BUDŽET ZAVODA PAZARIĆ

  • On 24 Januara, 2022

Danas su federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i delegacija Bosanskopodrinjskog kantona Goražde, predvođena premijerkom Aidom Obuća, razgovarali sa direktorom Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Samirom Suljagićem o prijedlozima i aktivnostima nastavka saradnje zarad dobra korisnika koji borave u toj ustanovi.

Prije sastanka ministar Drljača naglasio je  želju i potrebu da se pomogne Zavodu te kazao da je Vlada FBiH zajedno sa kantonalnim vladama, posebno Vladom BPK i direktorom Zavoda, uspjela konsolidovati budžet te ustanove.

Tema susreta su također problemi i potrebe daljnjeg razvoja i unapređenja te socijalne ustanove, kao i drugih socijalnih ustanova u Federaciji BiH.

– Želimo nastaviti i razvoj socijalne zaštite u FBiH i provesti reforme koje su već počele i daju rezultate. Dosad smo donijeli Zakon o hraniteljstvu i Zakon o roditeljima njegovateljima dok su Zakon o materijalnoj podršci porodicama sa djecom i Zakon o ustanovama socijalne zaštite u Federaciji BiH u parlamentarnoj proceduri. Također, radi se na izradi Strategije socijalne zaštite – kazao je Drljača.

Kako je kazala premijerka Aida Obuća, BPK je izmirio obaveze za korisnike iz tog kantona smještene u Zavodu Pazarić te ističe senzibilitet prema toj kategoriji ljudi. Direktor Zavoda Suljagić iskazao je zadovoljstvo današnjim susretom i naglasio je da se izmirivanjem dugovanja stvara mogućnost za dalji razvoj Zavoda.

Na kraju sastanka istaknuto je da trenutno u Zavodu u Pazariću ima 334 korisnika, od čega je 80 nepokretnih. Također, primjećeno je da među korisnicima sve je veći broj maloljetnih osoba. Federacija BiH ima pet ustanova navedenog tipa, njihovo finansijsko stanje je relativno stabilno, a potrebe korisnika usluga tih ustanova uglavnom su slične.

 

0 Komentari