Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

SAOPĆENJE ZA MEDIJE POVODOM OBILJEŽAVANJA „DJEČIJE NEDJELJE“

  • On 1 Oktobra, 2021

Povodom obilježavanja „Dječije nedjelje“, koja se u Federaciji BiH obilježava u prvoj sedmici mjeseca oktobra, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je donijelo Program obilježavanja „Dječije nedjelje“ u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2021. godinu („Službene novine Federacije BiH“, 66/21).

U 2021. godini “Dječja nedjelja” će se obilježiti u periodu od 04. do 10. oktobra 2021. godine.

Cilj istog je podsticanje i organizovanje kulturno-obrazovnih, rekreativnih i drugih mjera i akcija za unapređenje brige o djeci u Federaciji Bosne i Hercegovine, s tim da će se kantonalnim programima organizovati raznovrsne aktivnosti.

Domaćin centralne manifestacije obilježavanja “Dječje nedjelje” na teritoriji Federacije BiH za 2021. godinu, na prijedlog Ministarstva zdravstva i socijalne politike Posavskog kantona, je Udruženje osoba s posebnim potrebama “Put u život” iz Orašja koje će upriličiti otvaranje centralne manifestacije obilježavanja „Dječije nedjelje“ u petak, 08. oktobra 2021. godine u 9.00 sati.

Imajući u vidu nepovoljnu epidemiološku situaciju uzrokovanu pojavom koronavirusa, svi su se potencijalni organizatori i implementatori aktivnosti vezanih za obilježavanje “Dječije nedjelje” dužni pridržavati zdravstveno-epidemioloških preporuka i naredbi nadležnih institucija.

Federalno ministarstvo će s pozicije Tekućeg transfera neprofitnim organizacijama – Dječjija nedjelja dodijeliti novčane nagrade nadarenim đacima i studentima bez oba roditelja ili iz socijalno ugroženih porodica, prijavljenim od strane nadležnih centara za socijalni rad, odnosno općinskih službi socijalne zaštite.

0 Komentari