Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

“RAZMISLITE PRIJE NEGO PODIJELITE”

  • On 1 Septembra, 2022

Godišnja kampanja prevencije i suzbijanja nasilja nad djecom u digitalnom okruženju

„RAZMISLITE PRIJE NEGO PODIJELITE“

 

Zloupotreba djece posredstvom informacijskih i komunikacijskih tehnologija, kao globalna kriminalna aktivnost, najviše se prakticira i širi putem interneta, te predstavlja jedan od raširenijih oblika seksualnog zlostavljanja djece i maloljetnika u savremenom društvu. Na inicijativu AMBER Alert Europe, nevladine organizacije u oblasti zaštite djece i službenika za provođenje zakona iz 28 zemalja širom svijeta, pokrenuta je kampanja pod motom „RAZMISLITE PRIJE NEGO PODIJELITE“. Kampanja je započela 25. maja 2022. godine na „Međunarodni dan nestale djece“ i traje do 24.5.2023. godine.

S obzirom na značaj kampanje s ciljem preveniranja i suzbijanja nasilja nad djecom u digitalnom okruženju u Bosni i Hercegovini, posredstvom Centra za sigurni internet BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave policije, Direkcije  za kooordinaciju policijskih tijela u BiH, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i drugih relevantnih institucija u Bosni i Hercegovini, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je također podržalo pomenutu kampanju i uzelo aktivno učešće u njenoj realizaciji s ciljem podizanja svijesti djece, mladih, roditelja, nastavnika, stručnih osoba organa starateljstva  i ostalih profesionalaca i građana Bosne I Hercegovine o opasnostima i pojavnim oblicima nasilja nad djecom u digitalnom okruženju i mogućnostima njegovog adekvatnog suzbijanja.

Cilj kampanje jeste prevencija seksualnog iskorištavanja djece u digitalnom okruženju odnosno suzbijanje dijeljenja neprimjerenih fotografija koje su sami kreirali, kroz društvene mreže, inače poznatih kao „nudes“.

Treba imati u vidu da je usljed specifičnih uvjeta koje je nametnula pandemija COVID-19, zajedno s kontinuiranim rastom društvenih platformi, značajno došlo do porasta samostalno kreiranih fotografija neprimjerenog sadržaja djece i mladih koje se svakodnevno postavljaju i dijele na internetu. Društveni mediji i aplikacije za razmjenu poruka postale su sve popularnije među djecom i mladima kao sredstvo za istraživanje i izražavanje njihove seksualnosti, te djeca i mladi sve češće postaju žrtve nasilja koje se odvija u digitalnom/online okruženju. Kreiranje ovakvog sadržaja može imati dalekosežne posljedice kada se podijeli, a može dovesti i do seksualnog iznuđivanja i prinude, pa čak i do krivičnih prijava.

U okviru kampanje, Centar za sigurni internet/MFS-EMMAUS, razvit će i dodatne materijale sa ciljem povećanja prevencije i osiguranja dodatnog podizanja svijesti kada je u pitanju nasilje nad djecom u digitalnom okružennju, naglašavajući da je fokus na prevenciji širenja „golišavih“ fotografija djece i mladih u digitalnom okruženju, kako bi se kampanja razvila i proširila i na nacionalnom nivou.

Imajući u vidu značaj inicijative i raširenost problema nasilja nad djecom u digitanom/online okruženju, interes svih građana je da se dostupne informacije podijele, te da se počnu provoditi aktivnosti na informiranju i unapređenju prevencije u ovoj oblasti.

BESPLATNA SOS LINIJA za savjete i podršku „Centra za sigurni internet” MFS-EMMAUS, na koji se može prijaviti nasilje nad djecom u digitalnom okruženju, za sve mobilne operatere je 080022323 ili putem e-mail adrese: podrska©sigurnodijete.ba.

 

Prilog:

https://www.sigurnodijete.ba/blog/amber-alert-europe-godisnja-kampanja-prevencije-2022-2/?fbclid=IwAR3QSouZc-nQFmtpjuW7vB-pB5halZiX1tjR8FCJ6ZOMH6cS2syqGF3I-ls

https://www.youtube.com/watch?v=WP82e27rsmY

 

0 Komentari