Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

ODRŽANA PREZENTACIJA U CILJU UJEDNAČAVANJA U PRIMJENI ZAKONA O ZAŠTITI NA RADU

  • On 28 Oktobra, 2021

Na današnjoj prezentaciji o primjeni određenih instituta iz Zakona o zaštiti na radu u Federaciji BiH, na kojoj su prisustvovali predstavnici federalne i kantonalnih uprava za inspekcijske poslove obratio se  zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Ista je održana u organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, a što predstavlja nastavak aktivnosti u cilju reforme u oblasti zaštite na radu.

Nakon 30 godina donijet je novi Zakon o zaštiti na radu, koji se zasniva na istim načelima kao i Zakoni o zaštiti na radu koji su u primjeni i u drugim zemljama regiona.

Kao osnovno načelo ovog zakona istaknuto je načelo prevencije koje, između ostalog, uključuje i procjenu rizika. U vezi sa navedenim ministar Drljača je rekao:

“U postupku procjene rizika potrebno je utvrditi opasnosti i štetnosti na radnim mjestima i odrediti potrebne mjera kako bi se sprječio nastanak ili smanjio broj povreda na radu i profesionalnih oboljenja. Konkretno, potrebno je kod svih poslodavaca identifikovati postojeće rizike i primjeniti potrebne preventivne mjere zaštite na radu.Procjena rizika je novi institut i bilo je očekivano da se u praksi pojave određene nedoumice, uključujući i kod postupanja inspekcijskih organa u pogledu određenih obaveza poslodavaca u oblasti zaštite na radu.”

Na kraju, rečeno je da je već u prethodnom periodu Federalno ministarstvo rada i socijalne politike dostavilo odgovarajuće preporuke za postupanje upravama za inspekcijske poslove, izdalo saopštenje za poslodavce i odgovarajuće instrukcije o postupanju organizacijama ovlaštenim za obavljanje stručnih poslova iz oblasti zaštite na radu.

Cilj svih navedenih aktivnosti je da se ujednači postupanje svih inspekcijskih organa te kroz preventivno djelovanje spriječi nastanak povreda na radu i profesionalnih oboljenja zaposlenih, a u isto vrijeme podrži razvoj i napredak cjelokupne privrede Federacije BiH.

0 Komentari