Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

MINISTAR DRLJAČA UČESTVOVAO U DVODNEVNOJ KONFERENCIJI O REFORMI PENZIJSKOG I INVALIDSKOG SISTEMA U FBIH

  • On 14 Septembra, 2022

Danas je u organizaciji Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje počela dvodnevna konferencija po nazivom „Reforme mirovinskog/penzijskog i invalidskog sistema u FBiH, rezultati reformi provedenih 2018. godine i definiranje ciljeva i izmjena u sistemu za njihovo dostizanje u srednjem roku“.

Učešće na navedenoj konferenciji uzeo je zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike, Vesko Drljača koji je između ostalog istakao da su Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike sa posebnom pažnjom i emocijama pristupili reformi i rješavanju statusnih pitanja populacije penzionera.

– Reformske aktivnosti koje smo provodili, u oblasti PIO-a, radili smo u saradnji sa udružnjima penzionera. Kao što je dobro poznato glavni izazovi reforme, bili su kako ublažiti efekte starenja stanovništva na penzijski sistem, smanjiti prerani odlazak iz sfere rada i spriječiti odnosno ublažiti pad realne vrijednosti penzija u FBIH. U skladu sa strateškim opredjeljenjima sačinjen je novi Zakon o PIO-u, koji uvodi tzv. bodovnu formulu, tako da se visina penzije bazira na stažu osiguranja i uplaćenim doprinosima.

Također, zadržani su mehanizmi zaštite penzionera kroz institute zagarantovanih i najnižih penzija. Penzije se redovno i transparentno usklađuju, te je uvedeno trezorsko poslovanje Federalno zavoda  za PIO, što predstavlja garant stabilnosti penzijsko-invalidskog sistema – rekao je ministar Drljača.

Također istaknuto je da je finansijski stabilizovan penzijsko-invalidski sistem, gdje od marta 2015. godine kada je Federalni zavod PIO/MIO bio u deficitu, danas je taj isti  zavod i sistem penzijsko-invalidskog osiguranja stabilan i u suficitu. Zadržana su postojeća prava iz ranijeg sistema, a na prijedlog penzionera uvedeno novo pravo na posmrtninu-jednokratnu novčanu pomoć. Penzije se redovno isplaćuju, od petog u mjesecu, bez kašnjenja. Isplate penzija su drugi prioritet u isplati, iz budžeta, odmah nakon servisiranja vanjskog i unutrašnjeg duga.

– Što se tiče kretanja penzija za period od dana stupanja na snagu novog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju u Federaciji BiH pa do danas bitno je istači da prosječna penzija je sa 371,59 KM povećana na 544,98 KM. Da je najniža penzija sa sa 326,17 KM povećana na 424,23 KM, a zagarantovana penziji je sa 434,90 KM, povećana na 531,86 KM.  U periodu pandemije korona virusa kao i negativnih kretanja u svijetu, praćenih visokom inflacijom donijeli smo više Uredbi o materijalnoj podršci penzionerima – zaključio je ministar Drljača.

0 Komentari