Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

MINISTAR DRLJAČA OBRADOVAO ŠTIĆENIKE ZAVODA PAZARIĆ

  • On 27 Decembra, 2021

Ministar rada i socijalne politike FBiH, Vesko Drljača, u povodu nastupajućih novogodišnjih praznika, posjetio je danas štićenike Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću i uručio im prigodne poklone.

Ministra Drljaču i savjetnika Anisa Krivića, skupa sa uposlenicima i štićenicima, dočekao je direktor Zavoda, Samir Suljagić.

– Danas smo u Zavodu Pazarić, kako bi smo zajedno simbolično obilježili kraj ove godine, podijelili radost koju donose novogodišnji praznici,  te da kroz današnji program i druženje i dodjelu paketića, razveselimo i usrećimo naše mališane.

Često u ovom svijetu, koji je i previše materijalan, nema dovoljno razumjevanja i suosjećaja sa osobama prema kojim život nije bio blagonaklon. Zato  je potrebno da kroz geste ljubavi, pažnje i poštovanja, gradimo bolji i plemenitiji ambijent, u kom je osmjeh naših mališana, nagrada.

Za razliku od integracije koja podrazumijeva prilagođavanje pojedinca društvu i društvenim normama, u inkluziji se društvo prilagođava posebnostima i potrebama svakog pojedinca.

Inkluzija, odnosno uključivost, u konačnici znači rušenje fizičkih i društvenih barijera u okruženju u kojem živimo

Zato svi zajedno trebamo biti spremni da gradimo otvoreno društvo, za svu djecu, usmjereno, ne na njihove slabosti, već na razvoj njihovih ličih sposobnosti, kako bi ih uključili u redovne društvene tokove.

Siguran sam da na ovaj način pomažemo i njihovim porodicama koje su suočene s teškim životnim izazovima, kazao je, između ostalog, ministar Drljača u obraćanju na prednovogodišnjem druženju sa štićenicima i uposlenicima Zavoda Pazarić poželivši im sve najbolje povodom nastupajućih novogodišnjih praznika.

Kao jedan od najvećih uspjeha u radu Zavoda tokom 2021. godine istaknuto je rješavanje mnogobrojnih finansijskih problema u poslovanju kao i jačanje ukupne kadrovske infrastrukture.

– Želimo da iskažemo neizmjernu zahvalnost ministru Drljači na kontinuiranoj pomoći koja se pruža Zavodu Pazarić.

Posebno ističemo važnost da je u ovom predprazničnom vremenu, vremenu darivanja kada mnoga djeca u Zavodu nemaju od koga da prime bilo kakav vid poklona, organizovana jedna ovakva aktivnost gdje će svi stičenici biti obradovani posebno pripremljenim novogodišnjim paketićem, rekao je direktor Suljagić.

Na kraju posjete istaknuto je da će Zavod Pazarić i ubuduće imati ljudsku, institucionalnu i materijalnu podršku Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

0 Komentari