Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

MINISTAR DELIĆ O NACRTU ZAKONA O CIVILNIM ŽRTVAMA RATA KOJI JE U PETAK NA DNEVNOM REDU VLADE FBIH: PO PRVI PUT U PRAVO SE UVODE DJECA ROĐENA IZ ČINA RATNOG SILOVANJA

  • On 17 Maja, 2023

Nacrt Zakona o civilnim žrtvama rata jedna je od tačaka na dnevnom redu sjednice Vlade Federacije BiH koja je zakazana za petak ujutro. Zakon je iz nadležnosti Ministarstva za rad i socijalnu politiku i prvi je zakon koji se odnosi isključivo na uvođenje u pravo civilnih žrtava rata izvedeno iz Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica sa djecom iz 1999. godine.

Zakon iz 1999. godine donesen netom poslije agresije imao je određenih manjkavosti, te je u više navrata mijenjan i dopunjavan što je na koncu dovelo do teškoća u njegovoj implementaciji na terenu. Iako su izmjenama i dopunama ovog zakona civilne žrtve rata uvedene participativno u pravo, sve do Nacrta zakona o civilnim žrtvama rata nije bilo zakona koji bi se odnosio isključivo na regulisanje prava ove kategorije. Kako bi se ispravila nepravda prema ovoj kategoriji žrtava Vlada FBiH je 2019. godine na inicijativu Zeničko – dobojskog kantona donijela Zaključak da se izradi poseban zakon (lex specialis) za civilne žrtve rata, što je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji s udruženjima civilnih žrtava rata i uradilo. Zakon je usvojen na Parlamentu FBiH u martu 2022. godine, nakon čega je ušao u proceduru javne rasprave koja je po obimu pristiglih prijedloga  bila dosta opsežna, a kao rezultat dogovora Ministarstva i udruženja žrtava, nakon provedene rasprave, spremljen je ovaj Nacrt koji će Vlada razmatrati u petak.

„Zakon o civilnim žrtvama rata po mnogo čemu je inovativan, a ono što je jedna od njegovih posebnosti i na što smo u Ministarstvu posebno ponosni jeste što je ovo prvi zakon u svijetu koji identificira i u pravo uvodi žrtve seksualnog zlostavljanja i silovanja i djecu rođenu iz zločina silovanja. Iako teška okolnost, moramo biti i ja jesam ponosan na svoje kolege koji su zajedno sa udruženjima žrtava napravili zakon koji sada praktično prepisuju druge zemlje u svijetu i o kojem naši ljudi drže radionice diljem svijeta“, pohvalio je ministar za rad i socijalnu politiku Adnan Delić vrijedni tim koji je radio na pripremi ovog zakona.

Kako je dalje naveo ministar, Nacrt Zakona o civilnim žrtvama rata donosi određena poboljšanja u odnosu na opći zakon iz 1999. godine, a ona se prije svega, odnose na posebne kategorije civilnih žrtava rata koje po ovom zakonu ostvaruju pravo na naknadu u rangu osoba sa invaliditetom prve kategorije, ukidanje cenzusa za porodice koje ostvaruju pravo na porodičnu invalidninu, uvođenje reparacije kao pravnog osnova za dio naknade osobama s invaliditetom koje su stradale zbog ratnih dejstava kao civili, uvođenje u zakon djece rođene iz zločina silovanja, ukidanje roka posebnim kategorijama, odnosno žrtvama silovanja za prijavljivanje silovanja, kao i žrtvama zaostalog ratnog materijala, ukidanje uslova obaveznog vještačenja u Institutu za medicinsko vještačenje i nastavak rada posebne komisije koja se bavi identifikacijom žrtava silovanja, smanjenje dobne granice za udovice i udovce kod nasljeđivanja penzije sa 65 na 55 do 60 godina i nekoliko drugih novina.

„Zakon je osim socijalne i reparacijske prirode u smislu da za najviše kategorije predviđa i pravni osnov izjednačavanja mogućnosti u odnosu na osobe bez invaliditeta, a što je utemeljeno u UN konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom,  ali i dodatno reparaciju zbog svega što su pretrpjeli tokom ratnih razaranja zbog činjenice da ih država nije uspjela zaštititi. Posebno nam je važno i to što je ukinut cenzus kod porodične naknade, odnosno ispravljena je nepravda prema roditeljima ubijene djece koji imaju primanja veća nego što cenzus dozvoljava. Bol i gubitak djeteta ne može roditeljima niko nadoknaditi i krajnje je diskriminatorno bilo ranije rješenje koje je pravilo razliku između roditelja kojima su stradala djeca od ratnih dejstava, a po osnovu njihvog materijalnog statusa. Svi roditelji koji su izgubili djecu jednako pate i njihovu patnju ne možemo i ne smijemo ocjenjivati po njihovom materijalnom statusu. To ovaj Nacrt zakona ispravlja“, precizirao je ministar Delić.

Zakon po prvi put prepoznaje i djecu rođenu iz čina ratnog silovanja koja po prvi put dobijaju status civilne žrtve rata. Cijenimo da će ovo prepoznavanje u Zakonu vratiti dostojanstvo ovoj populaciji dostojanstva omogućiti potpunu inkluziju u društvo da kroz podršku njihovom školovanju jačamo njihove ličnosti i da oni sutra budu pronosioci priče o istini o njima, njihovim majkama i svim onim majkama koje iz straha od osude društva šute o zločinu koji su preživjele. Ovo rješenje u Zakonu predviđa borbu protiv predrasuda i stigmatizacije žrtava silovanja i djece rođene iz tog čina.

Nacrt zakona je na dnvenom redu sjednice Vlade FBiH zakazane za petak.

0 Komentari