Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

FEDERALNO MINISTARSTVO RADA I SOCIJALNE POLITIKE ZATRAŽILO, OD SVIH NADLEŽNIH INSTITUCIJA, HITAN NADZOR U HOTELU JABLANICA

  • On 10 Augusta, 2023

Povodom prošlosedmičnog napada na uposlenicu hotela Jablanica Federalno ministarstvo rada i socijalne politike uputilo je prijavu svim nadležnim institucijama da provjere i u okviru svojih nadležnosti izvrše nadzor u ovom privrednom subjektu.

Federalno ministarstvo rada i socijane politike svoje nadležnosti crpi iz Zakona o radu i sva kršenja prava radnika proistekla nepoštivanjem resornih zakona jesu odgovornost ovog ministarstva, dok sam čin fizičkog napada izlazi iz nadležnosti Ministarstva i postupanje u vezi s tim u nadležnosti je organa krivičnog gonjenja.

Ipak, kako ističe resorni ministar Adnan Delić, ovaj nemili događaj uzrokovan je ranijim kršenjima prava radnika u vezi s neisplaćivanjem plaća, mobingom, iskorištavanjem radnika i nizom drugih prekršaja koje inspekcijski organi trebaju ispitati i poduzeti sve neophodne sankcije protiv ovog privrednog subjekta.

“Gruba kršenja prava radnika nisu novina u našoj zemlji i svi mi znamo da ima rada na crno, rada u sivoj zoni, isplaćivanja plaća u koverti, mobinga, neplaćenog prekovremenog rada i  drugih primjera negativnih praksi. Međutim, u većini slučajeva radnici šute i iz straha od gubitka posla ne prijavljuju poslodavce nadležnim institucijama. Kulturu šutnje i mirenja sa onim što nam se dešava moramo zamijeniti kulturom jasne i artikulisane borbe protiv svih vidova nepravde i kršenja zakona, tražiti da svako radi svoj posao kvalitetno i u okviru svojih nadležnosti jer samo tako možemo nešto mijenjati”, izjavio je ministar Delić.

Napomenuo je i da Ministarstvo tek po zaprimanju prijave,  može naložiti nadzore i ispitivanje navoda iz prijave u nadležnim upravama za inspekcijske poslove.

Nakon razgovora sa radnicom Klepo koja je svoje iskustvo podijelila sa javnostima i upoznavanja sa svim kršenjima prava radnika u ovom privrednom subjektu, federalni ministar uputio je zahtjev za nadzor svim nadležnim institucijama od kojih se očekuje da što hitnije izvrše nadzor i dostave Ministarstvu nalaze po izvršenom nadzoru.

0 Komentari