Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

DRLJAČA: PRAVA ISTINA O PAZARIĆU MORA BITI UTVRĐENA

  • On 22 Novembra, 2019

Nakon što je Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici donijela niz zaključaka u vezi sa stanjem u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača na konferenciji za novinare je kazao da je šokiran činjenicama i navodima koji su ranije izneseni u javnosti.

– Radi se o šokantnim stvarima, pogotovo što je riječ o djeci s mentalnim problemima. Odnos prema njima se mora izgraditi na zdravijim i humanijim osnovama. Radi se o ranjivoj kategoriji i oni moraju imati posebnu zaštitu i što se tiče nadležnih institucija i svih nas kao građana – istakao je Drljača.

Naglasio je da Vlada Federacije BiH nije nikada dobila zvanični dokument u kome se ukazuje na određene povrede prava djece u toj ustanovi, te da se “u neku ruku” zahvaljuje zastupnici Sabini Čudić koja je predstavila uzmirujuće fotografije na kojima su prikazani korisnici usluga Zavoda Pazarić. Drljača je naglasio da je te informacije ipak prvo trebala dostaviti nadležnim institucijama.

– Prava istina se mora utvrditi i od istine ne smije niko bježati. Prava djece utvrđena su domaćim i međunarodnim standardima i mi ih moramo poštivati. Ministarstvo će u svakom slučaju dati punu podršku aktivnostima na utvrđivanju činjeničnog stanja i odgovornosti – naglasio je Drljača.

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici jednim od zaključaka naložila Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike da odmah provede procedure za smjenu direktora, te članova Nadzornog i Upravnog odbora tog zavoda. Vlada je istakla opredijeljenost da članovi novog menadžmenta i Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda Pazarić budu isključivo stručni kadrovi.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, kako je kazala ministrica Elvira Dilberović, je uključeno u rad komisije koja je oformljena prije nekih pet godina kad je riječ o ustanovama socijalne zaštite u Federaciji BiH.

– Nažalost, ja moram konstatirati da sve preporuke, koje su od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i ranijih godina upućivane, nisu ispoštovane, tako da smo se bavili posljedicama, a ne preventivom – kazala je Dilberović dodajući da su danas u preporuke uvrstili i ostale ustanove socijalne zaštite.

Posebno je istakla da se mora raditi na kadru i da je u Zavodu Pazarić samo dvoje djece uključeno u obrazovanje. Postavlja se pitanje, kako je dodala, kako u takvoj situaciji govoriti o bilo kakvoj vrsti inkluzivnog obrazovanja, te napomenula da je to pitanje o kojem se mora razgovarati u narednom periodu.

– Moramo raditi na reformi i zapošljavanju potrebnog kadra – istakla je Dilberović.

0 Komentari