Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

Ministarstvo rada i socijalne politike Praznici u FBiH

Praznici koji se slave u FBiH ...

Opširnije

Ministar Čamber na ETF-ovoj konferenciji u Salzburgu

Federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber sudjeluje ETF-ovoj konferenciji u Salzburgu, u Austriji, gdje se okupilo više od pedesetak sudionika,a među njima brojni ministri i zamjenici iz regije Jugoistočne Europe. Konferenciju je otvorio Madlen Serban director ETF ( European training foundation), a tema konferencije je sveobuhatna dugoročna politika razvoja ljudskih potencijala u cilju strategije Europa 2020 i Jugoistočne Europe 2020. Konferencija traje dva dana, gdje će se zajedno sa predstavnicima Europske komisije i drugim organizacijama iz regije razgovarati o razvoju javne politike u svrhu postizanja visoko kvalificiranog društva do 2020.

Zajedno s ministrom Čamberom u izalanstvu BiH na konferenciji nazoče Sredoje Nović ministar civilnih poslova BiH i Goran Mutabdžija ministar obrazovanja entiteta RS-a.

 

 
Ministar Čamber otvorio Konferenciju o de-institucionalizaciji dječije zaštite u BiH

Federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber na uvodu Konferencije o deinstitucionalizaciji dječije zaštite u BiH održane u Sarajevu, u hotelu Grand,  naglasio je kako segregacija u društvu prema djeci i osobama sa invaliditetom postoji u velikoj mjeri, te kako je jedna od glavnih zadaća Federalnog ministarstva rada i socijalne politike provesti inkluziju u potpunosti, kako bi se omogućio neometan i ugodan život djece i osoba sa invaliditetom u lokalnoj zajednici.

Svaki čovjek ima pravo na život u obitelji, svaki čovjek ima pravo na život u lokalnoj zajednici, a djeca imaju pravo na obrazovanje, te nipošto ne smiju biti segregirana u školama.

“ Vlada Federacije BiH se u potpunosti opredjelila za transformaciju dječjih domova za djecu s posebnim potrebama, te prestanak smještavanja djece mlađe od tri godine u institucije. Za  osobe smeštene u institucije mora se dati puna podrška njihovom uključenju u društvenu zajednicu, kroz život u obitelji i lokalnoj zajednici.”- istakao je ministar Čamber.

 
OTVARAMO VRATA DJECI BOSNE I HERCEGOVINE

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike organizira konferenciju o de-institucionalizaciji dječije zaštite u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Otvaramo vrata djeci Bosne i Hercegovine“ koja se održava u sklopu Dječije nedjelje, koja traje u vremenskom periodu od 30.09 – 07.10.2013.godine.

„ Dječija nedjelja“obilježit će se kroz brojne aktivnosti kaošto su susreti i sportska takmičenja djece bez roditeljske skrbi smještenih u dječija sela i ustanove socijalne skrbi, u vremenskom periodu od 03. do 05.10.2013.godine a domaćin susreta biti će JU „Socijalno-pedagoška životna zajednica Bihać“, a nositelj aktivnosti je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zajedno sa odgovarajućim resornim ministarstvima županija, Ministarstvo zdravstva i socijalne politike Unsko-sanske županije.

Konferencija na temu „Deinstitucionalizacija dječije zaštite u Bosni i Hercegovini“ biti će održana 01.listopada 2013.godine u Hotelu Grand, u Sarajevu sa početkom u 10 sati.

Inicijator i domaćin konferencije je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, a organizator je organizacija Hope and Homes for Children u BiH, u partnerstvu sa organizacijama: UNICEF, Save the Children, SOS Dječija sela BiH, World Vision i SUMERO Savez organizacija za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama u FBiH.

Opsirnije...
 
Studijska posjeta vulkanskoj zemlji Štajerskoj u Austriji

 

Izaslanstvo Federalnog ministarstva rada i socijalne politike na čelu s ministrom Vjekoslavom Čamberom boravilo je u studijskoj posjeti „ Zapošljavanje u poljoprivredi“ u regiji Štajerska, vulkanska zemlja u Austriji. Domaćin ovog posjeta bio je Ured austrijskog atašea za rad i socijalna pitanja BMASK u Sarajevu/BiH i Beogradu/Srbija, gospodina Olivera Hillera zajedno sa  predstavnicima općinskih vlasti u austrijskoj pokrajini Štajerskoj. Teme ove posjete su bile razvoj i uspjesi ruralnog razvoja poljoprivrednih struktura, izazovi i faktori uspjeha, razvoj regije na primjeru TAU mreže za mlade poduzetnike u oblasti vinarstva, novo pozicioniranje i prilika za mlade ljude u ruralnim područjima, stručno obrazovanje i zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta u ruralnom području.

 

Opsirnije...
 
Ministar Čamber na Međuvladinoj konferenciji u Ženevi

 

Federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Camber nazočio je Međuvladinoj konferenciji visokih predstavnika zemalja Mediterana, u Ženevi, a koje organizira PAM u suradnji UNECE i UNCTAD-om.
Konferencija je posvećena pitanjima definiranja politika i operativnih instrumenata za stimuliranje ekonomskog razvoja regije, u cilju usvajanja preporuka podrške MSP-a, razvoju infrastrukture, investicijama i zapošljavanju.
Na konferenciji su nazočili predstavnici vlada, poslovnih zajednica, agencija za promoviranje poduzetništva, eksperti za financijske sektore i mnoge međunarodne organizacije.
Teme konferencije su bile politička neizvjesnost u razdoblju globalne krize, srednji i dugoročni politički izazovi, ekspertna iskustva Egipta i Turske, regionalna iskustva, ekonomske migracije sa naglaskom eksperata iz regije. 
Konferencija je održana u sjedištu organizacije Ujedinjenih naroda u Ženevi, a trajala je od 30-31.svibnja 2013.godine.

 
«« Poďż˝etak « Prethodna 1 2 3 Sljedeďż˝a » Kraj »»

Stranice 10 - 18 od 19