Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

U NEUMU SE ODRŽAVA DRUGA SJEDNICA PLATFORME GLAS DJECE BEZ RODITELJSKOG STARANJA; U FOKUSU PREDSTAVLJANJE PARLAMENTARCIMA ZAKONA O SOCIJALNIM USLUGAMA U FBIH

  • On 2 Oktobra, 2023

Platforma Glas djece bez roditeljskog staranja održava drugi dvodnevni radni sastanak u Neumu. Platformu okuplja SOS dječija sela BiH, a mobilizira oko 40 parlamentaraca i parlamentarki Federacije BiH s ciljem snažnije promocije prava djeteta na dom i porodicu i slogana „Ni jedno dijete ne treba odrastati samo“.

Radni sastanak otvoren je jučer u popodnevnim satima, a prisutnim parlamentarcima uvodnim obraćanjima obratili su se nacionalni direktor SOS dječijih sela Malik Garibija i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, dok je u radnom dijelu prvog dana predstavljena prezentacija dosad podnesenih inicijativa Platforme, te politika zaštite sigurnosti djece SOS Dječijih sela u BiH.

Tokom svog izlaganja ministar Delić podsjetio je na važnost podrške parlamentaraca u donošenju zakonskih i strateških dokumenata iz oblasti socijalne zaštite. Ministar je podsjetio da u parlamentarnu proceduru uskoro dolaze Strategija razvoja sistema socijalne i zaštite djece, te Zakon o socijalnim uslugama, propis koji će direktno prepoznavati upravo i domove za nezbrinutu djecu kao davatelje socijalnih usluga, što će im po prvi put omogućiti finansijsku podršku i sa federalnog nivoa.

Tokom drugog dana ovog sastanka predstavljen je upravo Zakon o socijalnim uslugama. Tokom predstavljanja Zakona parlamentarcima su predstavljene ciljane prednosti koje Zakon donosi, a kao najistaknutije navedeno je da je jedna od glavnih dobrobiti ovog Zakona širok krug korisnika socijalnih usluga koji će ostvarivati pravo na pristup socijalnim uslugama. Sam Zakon će imati dvije komponente, a to su socijalno zbrinjavanje i socijalna podrška. Dugoročni cilj je da se podrška korisnicima kontinuirano usmjeri na povremene, ali i učestale servise pomoći koja će se zasnivati kroz lične prostore težeći deinstitucionalizaciji, odnosno inkluziji i integraciji korisnika socijalnih usluga u život u zajednici, rečeno je, između ostalog tokom ove prezentacije.

Ministar Delić zahvalio se parlamentarcima i parlamentarkama, te predstavnicima međunarodnih organizacija koji su se odazvali ovom radnom sastanku istaknuvši da je Platforma Glas djece bez roditeljskog staranja jedinstven mehanizam i resurs koji je Ministarstvu kao nositelju i predlagaču uređivanja normativa iz oblasti socijalne zaštite nemjerljivo važan i siguran partner za bolje i glasnije zalaganje za sve one koji se ne mogu zalagati i zagovarati za sebe, kao što su djeca, osobe sa invaliditetom i druge ranjive kategorije našeg društva. Ministar je pozvao parlamentarce da budu slobodni aktivno se uključivati, podnositi inicijative i predlagati Ministarstvu da zajedno rade na ozdravljenju i reformi sistema socijalne zaštite.

0 Komentari