Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

MINISTAR DRLJAČA URUČIO VOZILA ZA OSOBE SA INVALIDITETOM

  • On 9 Marta, 2022

Ministar rada i socijalne politike u Vladi FBiH Vesko Drljača uručio je danas u Sarajevu specijalizirana taksi vozila namjenjena osobama sa invaliditetom, što je prvi takav projekat na području Kantona Sarajevo.

Na ovaj način osobe sa invaliditetom u Kantonu Sarajevo dobijaju specializovana vozila za prevoz kako bi mogli imati normalan, kako privatan tako i profesionalan život.

-Društvo u kojem živimo, na žalost, još uvijek ne pruža iste mogućnosti osobama sa invaliditetom, koje se hrabro svakodnevno suočavaju sa životnim poteškoćama, često još od samog rođenja, a nastavljaju tokom cijelog života, uključujući i porodičan život i profesionalnu karijeru i to je porazna činjenica koju moramo zajedno promjeniti, kazao je minister Drljača.

Zvanični podaci govore da je 20 posto građana u Sarajevu sa određenim oblikom invaliditeta, a mnogi prilikom kretanja koriste i ortopedska pomagala.

-Ponosan sam što mogu reći da je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike prepoznalo značaj ovog izuzetno važnog projekta na koji je apliciralo Udruženje za zaštitu prava Taxi 8, naglasio je ministar Drljača.

U Ministarstvu vjeruju da će ovaj projekat i dugoročno biti samoodrživ i omogućiti zapošljavanje određenog broja osoba sa invaliditetom, i to kao vozača, ali i operatera u kancelarijama koji će odgovarati na pozive i usmjeravati vozila prema pozivima svih građana kojima je potrebna ova vrsta usluga.

Svečanosti su prisustvovali i federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo, načelnik općine Centar Srđan Madić te direktor Zavoda Pazarić Samir Suljagić.

Ministar Drljača na kraju se zahvalio predsjedniku Udruženja „Taxi 8“ Zijadu Omeroviću kao i članici Upravnog odbora Nadžiji Bukvić, koji su puno učinili da ovaj projekat u punom kapacitetu bude realizovan.

0 Komentari