Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

MINISTAR DELIĆ: SPOSOBNI SMO BRINUTI O SVOJIM USTANOVAMA

  • On 7 Oktobra, 2024

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, zajedno sa svojim saradnicima, danas je ponovo posjetio ustanove socijalnog zbrinjavanja Drin i Bakovići u Fojnici, koje su pretrpjele ozbiljne štete tokom prošlosedmičnih poplava. Posjeta je bila usmjerena na procjenu trenutnog stanja u ovim ustanovama i utvrđivanje najhitnijih potreba kako bi se osigurao adekvatan odgovor u ovoj fazi oporavka.

Do sada su Robne rezerve FBiH, po zaključku Vlade, dostavile 30 tona goriva za održavanje stabilnog rada agregata. Ipak, obje ustanove ostale su bez značajnih zaliha peleta, drva i uglja. Na prijedlog ministra Delića, odmah nakon današnjeg sastanka, ustanove su uputile dopis Civilnoj zaštiti FBiH kako bi se osigurale interventne količine ogrjeva, jer se već od srijede očekuje zahlađenje.

Ministar Delić naglasio je važnost koordinacije između institucija i donatorske zajednice. Naglasio je da je Ministarstvo odlučno u tome da institucije vlasti preuzmu odgovornost za brigu o svojim ustanovama, te pozvao da se donacije usmjeravaju  i prema najugroženijem stanovništvu pogođenom poplavama.

“Naše ustanove su naša odgovornost i mi ćemo sigurno poduzeti sve da se ustanove što prije vrate u stanje prije poplava. Što se tiče donacija,  zahvalni smo donatorima i cijenimo svaku podršku, ali smatramo da je neophodno usmjeravati ih više prema stanovnicima pogođenih područja. Prioritet su oni koji su izgubili svoje domove i članove porodica i njima treba biti pružena maksimalna pomoć,“ rekao je ministar Delić.

Na sutrašnjem sastanku Štaba civilne zaštite bit će izneseni danas definisani zahtjevi ovih ustanova, a Federalno ministarstvo rada i socijalne politike će se, u saradnji sa nadležnim institucijama, pobrinuti da se hitno odgovori na njihove potrebe.

 

0 Komentari