Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

MINISTAR DELIĆ POSJETIO USTANOVE DRIN I BAKOVIĆI U FOJNICI KOJE SU POGOĐENE JUTROŠNJIM POPLAVAMA

  • On 4 Oktobra, 2024

Svi korisnici i radnici u obje ustanove su sigurni i dobro zbrinuti.

Federalni ministar rada i socijalne politike posjetio je danas Fojnicu, kako bi obišao i na licu mjesta vidio kakva je situacija u federalnim ustanovama socijalnog zbrinjavanja Drin i Bakovići.

Poplave koje su tokom ranijih jutarnjih sati pogodile nekoliko naših gradova, među njima i Fojnicu, onemogućile su pristup ustanovama socijalnog zbrinjavanja Drin i Bakovići.

“Svi naši korisnici, kao i ljudi koji rade u obje ustanove su dobro i na sigurnom, a korisnici koji borave u objektima do kojih je došla voda evakuirani su i zbrinuti”, kazao je ministar Delić.

Kako saznajemo od direktora Ustanove Drin Ajdina Hibovića, 27 korisnika iz odjeljenja Urlenike izmješteno je tokom ranih jutarnjih sati na sigurno, a već do kraja dana objekat će biti uslovan za vraćanje korisnika nazad u objekat, obzirom da voda nije ušla u sami objekat.

“Šteta je velika na pomoćnim objektima i dvorištu. Izgubili smo 25 tona uglja i velike rezerve nafte na koju se grijemo. Nemamo struje i trenutno smo na agregatnom pogonu. Kolika je ukupna materijalna šteta znat ćemo kad se povuče voda i saniraju prve posljedice”, kazao je direktor Hibović.

 

Do Ustanove Bakovići i cijelog naselja trenutno je put neprohodan, a policija i službe pomoći prolaze do stanovnika alternativnim putem kroz šumu.

“Bakovići su trenutno odsječeni. Put je neprohodan, a i telefoni uglavnom ne rade. Došli smo do dijela gdje je policija zatvorila put i tu smo uspjeli ostvariti komunikaciju sa medicinskim tehničarem u Ustanovi. Izvijestio nas je da su svi dobro i sigurni, da imaju dovoljno hrane, lijekova i ostalih potrepština, kao i da su izmjestili 15 nepokretnih korisnika koji su bili u dijelu objekta do kojeg je došla bujica”, pojasnio je ministar.

Kazao je i da su na terenu i pomoć pružaju policija, službe lokalne civilne zaštite, kao i kantonalna i federalna civilna zaštita.

U poslijepodnevnim satima očekuje se dolazak kamiona Crvenog križa sa potrepštinama koje su u ustanovama naveli kao prioritet, ukoliko stanje ne bude išlo na bolje tokom dana i nadolazeće noći.

 

0 Komentari