Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

ODRŽAN SASTANAK NA POZIV VLADE FBIH: DONESENI ZAKLJUČCI SA CILJEM POBOLJŠANJA POLOŽAJA PENZIONERA

  • On 17 Septembra, 2024

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i zamjenici premijera Toni Kraljević i Vojin Mijatović, te federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, na poziv Vlade Federacije BiH održali su danas sastanak sa predstavnicima dva saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH, koje su predvodili Redžo Mehić i Ivan Kožul. Sastanak je održan u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, a prisustvovao je i direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Halil Subašić.
Sastanak je organizovan u skladu sa zaključkom sa prošle sjednice Federalne vlade, kojim su predstavnici penzionera pozvani na sastanak sa delegacijom Vlade FBiH. Razgovarano je o upućenim zahtjevima penzionera koji se tiču poboljšanje položaja ove populacije.
Nakon razmatranja iznesenih zahtjeva, usaglašeno je da će do kraja ove godine iz Budžeta FBiH biti osigurana sredstva za isplatu jednokratne finansijske podrške penzionerima. Također, zaključeno je da će u Federalnom budžetu do kraja ove godine biti izdvojen dodatni milion KM za banjsko liječenje penzionera, kao i da će se u tu svrhu u narednoj godini osigurati dva miliona KM. Kada je riječ o izmjenama Zakona o PIO, donesen je zaključak da će se formirati radna grupa koja će detaljno i sveobuhvatno izanalizirati sva sadašnja zakonska rješenja, te raditi na pronalasku adekvatnih rješenja u pravcu izmjena i dopune koje budu eventualno ocijenjene potrebnim.
Ministar Delić podsjetio je danas da su na prošlom sastanku održanom u istom sastavu 11. juna donesena četiri zvanična zaključka koja su se odnosila na isplatu jednokratne pomoći, zatim planiranje dva miliona KM u budžetu za narednu godinu za banjsko liječenje penzionera, te aktivnosti na formiranju Vijeća penzionera FBiH, kao i na pripreme izmjena zakonskih rješenja iz ove oblasti. S tim u vezi ministar je istakao da su ovi zaključci ispoštovani, te prezentirao dokumentaciju o poduzetim aktivnostima na ispunjenju ovih zaključaka.

–  Danas smo dodatno usaglasili da ćemo u rebalansu Federalnog budžeta ove godine planirati milion KM za 2024. za banjsko liječenje. Na tom prošlom sastanku, također, smo donijeli zaključak i čvrsto stojim iza toga da Zakon o PIO neće biti mijenjan do izbora ove godine, jer svi znamo šta to znači, te da bi postojala opasnost od kolapsa sistema. S obzirom na to da se radi o sistemskom zakonu, danas smo zaključili i da ćemo formirati radnu grupu koju će činiti predstavnici nadležnih institucija na nivou Fedracije, predstavnika penzionera, a vjerovatno i vanjskih eksperata. Ukoliko ta radna grupa do Nove godine predloži da trebamo intervenisati u hitnoj ili skraćenoj proceduri, ili eventulno raditi na izmjenama samo dijela zakona, mi ćemo to i uraditi. Konstatno radimo projekcije kada je riječ o penzijsko-invalidskom osiguranju i nije moguće ovaj zakon mijenjati samo u jednom članu, nego sistemski kako bi se poboljšao položaj i status penzionera u Federaciji BiH – istakao je ministar Delić.

Dodao je da se, kako je to dogovoreno i na prošlom sastanku, intenzivno radi na pripremi modela za isplatu jednokratne novčane pomoći penzionerima.

– Jednokratna pomoć će biti isplaćena u prvom rebalansu Budžeta ove godine, a shodno odredbi Izbornog zakona BiH kojom je visoki predstavnik svojim izmjenama onemogućio isplatu ovakve vrste pomoći u izbornoj kampanji. Što se tiče zahtjeva penzionera za vanredno usklađivanje penzija od sedam posto, Vlada trenutno nema zakonsku mogućnost za to. Intencija je da se članZakona koji je definisao da se vanredno usklađivanje radi ukoliko je rast bruto društvenog proizvoda veći od tri posto i federalni budžet nije u deficitu, mijenja na način da Vlada ima diskreciono pravo da, bez obzira na rast BDP-a, deficit i suficit budžeta, ako je to neophodno, uradi vanredno usklađivanje penzija – pojasnio je ministar Delić.

Delić je kazao i da su ovo zvanično dogovoreni zaključci između Vlade FBiH i Saveza penzionera u FBiH, te da oni nisu podložni nikakvim promjenama bez obzira na to hoće li se ili neće održati protesti penzionera najavljeni za 03. oktobar ove godine.

Predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić istakao je da su predstavnici penzionera detektovali da je ključ rješenja raditi na temeljitoj i kompleksnoj izradi izmjena i dopuna Zakona o PIO, s obzirom na to da su se tokom njegove primjene pokazale određene  nedoprečenosti i nelogičnosti.

– Pozdravljamo formiranje radne grupe koja će raditi na tome. Također, mi iz fedrealnih saveza udruženja penzionera se moramo složiti da Vlada trenutno nema zakonsko uporište za ispunjenje našeg zahtjeva za hitno vanredno usaglašavanje penzija u Federaciji BiH. Vlada je ove godine uradila sve u duhu Zakona kada je u pitanju redovno usklađivanje penzija, na osnovu indeksa rastapotrošačkih cijena i stope rasta brudo domaćeg proizvoda i to je ukupno bilo 6,55 posto. Kako nema zakonske mogućnosti za vanredno usklađivanje,  Vlada je pokazala razumijevanje i 11. juna ove godine ponudila da se ide kaisplati jednokratne novčane pomoći. Dodjela ove pomoći očekuje se nakon rebalansa Federalnog budžeta, a nakon održavanja izbora. Vlada je danas hitno intervenisala i da se za pomoć u liječenju i rehabilitaciji za penzionere stavi na raspolaganje dodatnih milion KM, a bilo je planirano 940.000 KM od kojih je već 80 posto realizovano. Ovako će banje imati kapacitete i mogućnosti da prime što veći broj penzionera kako bismo sa ovih dodatnih milion KM pomogli najugroženijim za ovu godinu – kazao je Mehić.

Inače, na današnjem sastanku izneseno je da je Vlada FBiH po preuzimanju mandata prošle godine zatekla projicirani deficit od 200 miliona KM o obaveze nastale, između ostaloga, zbog neuplaćivanja prihoda od krajnjih korisnika, a usljed nemogućnosti servisiranja obaveza po osnovu kredita od Javnog reduzeća „Autoceste FBiH“ u iznosu od 183 miliona KM. S ciljem nastavka infrastrukturnih investicijaove obaveze je Vlada reprogramirala krajem 2023. godine, ali iz tog razloga nije bilo moguće realizirati prodaju potraživanja od 100 miliona KM, kako je bilo planirano na budžetskoj prihodovnoj strani. Također, izostao je planirani primitak od Svjetske banke u iznosu od 109 miliona KM, kao i prihod od 35 miliona KM od planirane dividende od JP „BH Telecom“.

U skladu s reformskim opredjeljenjima Vlade FederacijeBiH, posebno je istaknut nastavak aktivnosti na donošenju seta fiskalnih zakona, jačanju privrede u FBiH, te provedbi potrebnih strategija i zakonskih rješenja s ciljem masovnijih zapošljavanja, kao ključnog rješenja za osiguranje i povećanja penzija.

 

0 Komentari