Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

MINISTAR DELIĆ S PARTNERIMA O REALIZACIJI INICIJATIVE IZGRADNJE PRVOG SPOMEN-OBILJEŽJA ŽRTVAMA RATNOG SILOVANJA

  • On 31 Augusta, 2024

U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike ove sedmice održan je sastanak s ciljem realizacije ranije najavljene inicijative za izgradnju spomen-obilježja žrtvama ratnog zločina silovanja u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, Joe Ann Bishop u ime rezidentne koordinatorice Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, direktor Memorijalnog centra Kantona Sarajevo Ahmed Kulanić, te predsjednica udruženja Zaboravljena djeca rata Ajna Jusić i njihovi saradnici.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima izgradnje spomen-obilježja koje bi na dostojanstven način bilo odavanje počasti žrtvama ratnog zločina silovanja s posebnim naglaskom na autentičnost i simboliku lokacije na kojoj bi se gradio ovaj spomenik.

Kao potencijalno mjesto izgradnje spomenika izdvojen je pansion Kontiki, lokacija logora u Vogošći, koja nosi duboko simboličko značenje, s jedne strane kao mjesto na kojem su počinjeni i zločini silovanja, a s druge strane, kao budući muzej stradanja građana Bosne i Hercegovine.

Cilj je da spomen-obilježje bude izgrađeno do 19. juna 2025. godine, kako bi se simbolično otkrio na Međunarodni dan borbe protiv ratnog zločina silovanja, ukoliko ne bude birokratskih zastoja.

Zajednički zaključak svih učesnika sastanka je da spomen-obilježje mora biti autentično, bez etničkih oznaka, te da predstavlja sve žrtve ovog zločina, bez obzira na etničku pripadnost, spol ili druge razlike. Spomenik treba biti mjesto sjećanja i učenja, gdje će buduće generacije moći spoznati strahote koje su žrtve silovanja preživjele tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Istaknuto je i da ovaj spomenik treba predstavljati glas žrtava, te njihovo priznavanju i vidljivosti, kao i trajno obilježavanje i osudu ovog svirepog zločina.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike će, u saradnji s partnerima, nastaviti raditi na ovom projektu, s ciljem da spomenik postane trajni simbol borbe protiv zločina silovanja i podrške preživjelima, saopćeno je iz ovog Ministarstva.

0 Komentari