Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

PODRŠKA ZAPOŠLJAVANJU I SMANJENJU NEPLAĆENOG RADA ŽENA: PROJEKAT “GERONTODOMAĆICE” U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE PROVODIT ĆE SE TOKOM 2025. GODINE

  • On 1 Augusta, 2024

U prostorijama Federalnog ministarstva rada i socijalne politike održan je drugi radni sastanak u vezi s provođenjem modela “Gerontodomaćice”. Na sastanku su učestvovali predstavnici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Federalnog zavoda za zapošljavanje, UN Women, Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine i Hilfswerka.

Projekat “Gerontodomaćice” predstavlja značajan korak ka unaprjeđenju kvalitete života starijih osoba, osoba s posebnim potrebama i drugih ranjivih grupa unutar njihovih domova.

Kroz dvije faze implementacije, obuku i zapošljavanje, ovaj projekat pruža prijeko potrebne usluge pomoći u kući, osnažuje žene, te smanjuje teret neplaćenog rada žena i promiče rodnu ravnopravnost.

Projekat će osigurati visokokvalitetnu obuku za žene koje žele postati gerontodomaćice, kao i njihovo zapošljavanje u lokalnim zajednicama. Obuke za gerontodomaćice planirane su krajem 2024. godine, dok se implementacija projekta i samo zapošljavanje planira tokom 2025. godine. Ove aktivnosti će doprinijeti socijalnoj koheziji i jačanju podrške unutar zajednica, omogućavajući korisnicima da ostanu neovisni i udobno žive u svojim domovima, što je ujedno i način da se prevenira institucionalizacija, odnosno zbrinjavanje starijih osoba, kao i osoba s teškoćama u razvoju i invaliditetom u ustanove trajnog socijalnog zbrinjavanja, a što je jedan od strateških ciljeva nedavno usvojene Strategije razvoja sistema socijalne i dječje zaštite u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Provedba projekta “Gerontodomaćice” temelji se na jasno definiranim minimalnim standardima koji osiguravaju kvalitet, održivost i profesionalizam usluga. Organizacije koje budu implementirale ovaj model morat će ispuniti stroge kriterije kako bi se osigurala najviša razina podrške korisnicima.

Uz kontinuiranu evaluaciju i prilagođavanje na osnovu povratnih informacija, projekat “Gerontodomaćice” će nastaviti da se unaprjeđuje, osiguravajući dugoročnu održivost i značajan doprinos kvalitetu života u lokalnim zajednicama.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, u saradnji sa UN Women, ponosno najavljuje ovaj projekat kao ključnu inicijativu za unaprjeđenje socijalne politike u Federaciji Bosne i Hercegovine. Partneri poput Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine, Hilfwerka, te Zavoda i službi za zapošljavanje Federacije Bosne i Hercegovine će biti ključni u uspješnoj implementaciji ovog modela, osiguravajući sveobuhvatnu podršku i resurse potrebne za njegov uspjeh, saopćeno je danas iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

 

0 Komentari