Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

MINISTAR DELIĆ NA MEĐUNARODNOM SEMINARU “JEDNAKE MOGUĆNOSTI ZA SVE – OSNOVA SOCIJALNIH PRAVA”

  • On 18 Juna, 2024

Međunarodni seminar pod nazivom “Jednake mogućnosti za sve – osnova socijalnih prava” otvoren je 14. juna 2024. godine u Sarajevu u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak, a u partnerstvu s Europskim centrom za radnička pitanja (EZA) iz Njemačke i uz finansijsku podršku Europske unije. 

 

Cilj seminara bio je potaknuti razvoj novih strategija i pristupa za integraciju marginaliziranih skupina na tržište rada te promicanje raznolikosti i inkluzivnosti u poslovnom okruženju.

 

Skup je otvoren pozdravnim govorom Gorana Štrbca, člana Uprave Napretkovog kulturnog centra Zagreb i moderatora seminara, te uvodnim obraćanjima Miroslava Landeke, dopredsjednika HKD Napredak i Adnana Delića, federalnog ministra rada i socijalne politike. 

 

U svom obraćanju ministar Delić napravio je presjek aktivnosti koje Federalno ministarstvo rada o socijalne politike radi zajedno sa Vladom Federacije BiH, a s ciljem poboljšanja socijalnog statusa svih kategorija stanovništva. 

 

Posebno je naglasio napore u smanjenju socijalnih nejednakosti i integraciji marginaliziranih grupa u društvu. 

 

“Kao federalni ministar rada i socijalne politike želim istaknuti našu posvećenost izjednačavanju mogućnosti svih građana Federacije Bosne i Hercegovine kroz zakonske i normativne propise, uključujući niz izmjena zakona i razvoj strateških dokumenata. Ministarstvo je, u kratkom vremenu, pokrenulo izmjene niza zakona, među kojima su i Zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom, Zakon o jedinstvenim načelima i osnovama materijalne podrške osobama sa invaliditetom, te Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom i Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih. Uz to, u parlamentarnoj proceduri je Strategija razvoja socijalne i dječije zaštite i priprema se Strategija za unaprjeđenje prava i položaja osoba sa invaliditetom, s ciljem jačanja socijalne pravde i inkluzije”, podsjetio je ministar tokom uvodnog obraćanja. 

 

Istakao je i da su seminari i konferencije ovog tipa prilika za razmjenu ideja i najboljih praksi u rješavanju problema nezaposlenosti i socijalne isključenosti, te da su važan korak u podizanju svijesti o društvenoj jednakosti i inkluzivnosti.

 

Seminar se nastavio i 15. juna s prezentacijama brojnih stručnjaka i predstavnika različitih institucija, uključujući Hatidžu Jahić, Anesu Ališić, Ernu Lučić i mnoge druge, koji su raspravljali o strategijama za suzbijanje nezaposlenosti i odljeva radne snage, te utjecaju migracijske politike na tržište rada.

0 Komentari