Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

FEDERALNI MINISTAR RADA I SOCIJALNE POLITIKE ADNAN DELIĆ POSJETIO CENTAR ZA DJECU I MLADE S POSEBNIM POTREBAMA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

  • On 22 Maja, 2024

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić zajedno sa kantonalnim resornim ministrom Antoniom Šimunovićem posjetio je danas Javnu ustanovu Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona, sa sjedištem u Zenici.

Ovom prilikom, ministar Delić obišao je prostorije Centra i informisao se o radu ove ustanove, te o uslugama koje pruža građanima.

Centar za djecu i mlade s posebnim potrebama, sa svojim organizacionim jedinicama u Zenici, Tešnju, Žepču, Visokom i Maglaju, ističe se kao jedna od vodećih javnih ustanova u pružanju podrške osobama s invaliditetom i teškoćama u razvoju.

Direkor Centra Ernad Metaj posebno je pohvalio Odjeljenje za ranu intervenciju, koje prema tvrdnjama stručnjaka iz Centra, predstavlja jedno od najjačih odjeljenja u zemlji kada je u pitanju kapacitet kadrova i kvalitet rada s djecom u ranoj fazi intervencije.

Tokom posjete, ministar Delić je imao priliku da se upozna sa svim aspektima rada Centra, uključujući terapijske programe, edukativne aktivnosti i druge usluge koje su na raspolaganju korisnicima. Ministar je izrazio svoje zadovoljstvo viđenim te istakao važnost podrške i daljeg razvoja ovakvih institucija koje pružaju neophodnu pomoć i podršku djeci i odraslima s posebnim potrebama.

“Niko nije toliko različit da ne bi bio sličan, motivaciona je poruka ovog Centra koja ističe suštinu inkluzije kojoj kao društvo možemo i moramo težiti. Tokom posjete na svim vratima Centra primjetio sam i rečenicu ‘Sve šro uradite umjesto svog djeteta, uradili ste protiv njega’ i to je rečenica o kojoj svi kao roditelji trebamo razmišljati, dubini poruke koju nosi u sebi”, naglasio je ministar Delić, ističući važnost inkluzije i jednakih mogućnosti za sve građane, ali i neophodnost odgovornog odnosa prema djeci svakoga od nas ponaosob.

Ministar je obećao podršku resornog ministarstva s ciljem unaprjeđenja rada Centra i poboljšanja kvaliteta usluga koje se pružaju korisnicima kroz transfere predviđene u budžetu Ministarstva upravo za finansiranje projekata ustanova i organizacija ovog tipa, ali i redovno finansiranje iz budžeta nakon usvajanja Zakona o socijalnim uslugama.

Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona oformio je nedavno i Stručno tijelo za otkrivanje, procjenu, praćenje i upućivanje djece u riziku, djece sa teškoćama i invaliditetom u skladu sa Međunarodnom klasifikacijom funcionisanja, onesposobljenja i zdravlja (MKF), odnosno prelazak sa medicinske na socijalnu procjenu i podršku djeci s teškoćama u razvoju, što je u biti trend u oblasti socijalne zaštite i model koji se nastoji implementirati na području cijele Federacije BiH.

Javna ustanova Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona nastavlja da bude oslonac za mnoge porodice, pružajući stručnu pomoć i podršku kroz svoje brojne programe i aktivnosti, te doprinosi boljem i inkluzivnijem društvu za sve.

Centar je unazad deset godina javna ustanova u nadležnosti Zeničko – dobojskog kantona koji i finansira rad Centra iz budžeta Kantona, a prvobitno je ovaj Centar funkcionisao kao udruženje Humanost.

 

0 Komentari