Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

NA KONSTITUIRAJUĆOJ SJEDNICI VIJEĆA ZA DJECU FBIH MINISTAR DELIĆ POSLAO PORUKE VIJEĆU DA RADE U NAJBOLJEM INTERESU DJECE U FEDERACIJI BIH

  • On 12 Decembra, 2023

Vijeće za djecu FBiH održalo je danas prvu, konstituirajuću sjednicu na kojoj je usvojen Poslovnik o radu Vijeća, te izabrane potpredsjednice i zamjenica predsjednice Vijeća.

Na samom početku sjednice članovima Vijeća za djecu FBiH obratio se federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić koji je čestitao članovima Vijeća na njihovim imenovanjima, te istaknuo ozbiljnost obaveze koju su preuzeli prihvatanjem imenovanja.

„Preuzeli ste ozbiljan posao i nadam se da ćete tokom mandata raditi u interesu i za dobrobit djece u FBiH. Nadam se da neće ovo Vijeće neće biti još jedno tijelo koje je samo sebi svrha, te da će doista pokrenuti aktivnosti koje će doprinijeti boljem statusu djece u našem društvu i kvalitetnijoj implementaciji prava djeteta, posebno u odlukama i politikama koje se donose u vezi sa djecom“, kazao je tokom uvodnog obraćanja ministar Delić.

Kazao je i da se o djeci priča premalo, iako su djeca najvrjedniji resurs kojem treba posvetiti pažnju. U tom smislu, ministar je izrazio nadanja  da će Vijeće spremiti Akcioni plan koji će doista biti putokaz kako unaprijediti prava i položaj djece u FBiH, posebno one djece kojima je ostvarivanje prava na djetinjstvo, obrazovanje i liječenje otežano ili onemogućeno.

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici naglašeno je da Vijeće za djecu FBiH mora biti glas za djecu, te da neizostavno u sastav i rad Vijeća trebaju biti uključena i sama djeca.

„Pozitivne prakse i konvencije nalažu da se djeca uključuju u tijela koja o njima donose odluke i volio bih vam sugerisati da u Vijeće uključite i samu djecu koja će zajedno s vama artikulisati svoje interese i boriti se za svoja prava zajedno s vama“, poručio je ministar članovima i članicama Vijeća.

Prijedlog o uključivanju djece u Vijeće naišao je na odobravanje, te kako je istakla zamjenica predsjednice Vijeća za djecu FBiH Mirsada Bajramović to će Vijeće, obzirom da postoje tehnički preduslovi, u narednom periodu i uvažiti te u članstvo Vijeća uključiti i predstavnike djece.

Za predsjednicu Vijeća izabrana je Aldina Džafo Selimović, šefica odjeljenja za zaštitu porodice i djece Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, a Vijeće će već za narednu sjednicu pripremiti Plan i program rada za naredne četiri godine.

Na današnjoj sjednici naglašena je potreba da Vijeće aktivno bude angažirano u monitoringu i korigiranju politika u dijelu koji se tiče donošenja odluka o djeci, te da vodi računa da odluke budu usklađene s pravima djeteta.

Osnivanje i rad Vijeća za djecu FBiH podržava i prati UNICEF BiH koji će tehničkom, ekspertskom i svakom drugom vrstom podrške omogućiti kvalitetan rad Vijeća i biti garant da će Vijeće raditi u najboljem interesu svakog djeteta u Federaciji BiH.

 

0 Komentari