Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

Ministar Adnan Delić

  • On 4 Maja, 2023

Adnan Delić rođen je 6. oktobra 1985. godine u Doboju. Odrastao je u Maglaju, gdje je završio osnovno i gimnazijsko obrazovanje, dok je studij završio na Fakuktetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu. Pohađao je i programe doedukacije u oblasti menadžmenta na Adizes Leadership programima. Devet godina bio je zaposlen u kompanijama Andrea & Giovani i poslije Andrea & Company na poslovima prodaje i unaprjeđenja poslovanja. Nakon toga prelazi u Imtec u Sarajevu gdje je radio je na rukovodećim pozicijama do 2020. godine, a 2020. stranke Četvorke kandidovale su ga za načelnika općine Novi Grad Sarajevo. Na ovim lokalnim izborima dobio je snažnu podršku građana, što je stranci Narod i Pravda bilo indikator da ga kandidira za ministra privrede u Vladi Kantona Sarajevo.

Ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo bio je od januara 2021. do marta 2023. godine, a ovaj mandat obilježen je izmjenama važnih zakona iz resora, pokretanjem velikog broja značajnih infrastrukturnih i drugih projekata od javnog značaja, kao i niza drugih uspješnih procesa i aktivnosti, što je sve zajedno vratilo Ministarstvo privrede u fokus javnosti i na mjesto koje mu po važnosti u društvu pripada.

Na posljednim Općim izborima bio je nosilac liste za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, a građani su mu opet dali snažno povjerenje što ga je dovelo do zastupničkog mandata u Parlamentu FBiH, a imenovanjem nove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine imenovan je za ministra Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Osnivač je sportskog udruženja Fair Play, kao i humanitarne organizacije Dobro.ba kroz koje je godinama realizirao stotine društveno – korisnih projekata, ponajviše u povratničkim mjestima diljem Bosne i Hercegovine. Oženjen je i otac dvije kćeri.

0 Komentari