Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

FEDERALNO MINISTARSTVO RADA I SOCIJALNE POLITIKE: POBOLJŠATI USLOVE U USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE

  • On 13 Septembra, 2019

U cilju objektivnog informisanja javnosti, a povodom izjave direktora JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine – Pazarić vezane za stanje u ovoj ustanovi, obavještavamo Vas sljedeće:

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike upoznato je da je direktor Zavoda, uz prethodnu pribavljenu saglasnost Upravnog odbora Zavoda od 03.07.2019. godine, obavijestio nadležne institucije (FUP, SIPA, Tužilaštvo BiH) o indicijama da postoje određene nepravilnosti koje se odnose na građevinske radove na tri lokacije u Zavodu te u vezi sa tim očekujemo da sve institucije postupaju u skladu sa svojim ovlaštenjima.

Također, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je, u skladu sa svojim nadležnostima, formiralo komisiju koja treba da utvrdi dešavanja sa svim kapitalnim ulaganjima u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine – Pazarić od 2009. do 2018. godine.

Nadalje, a vezano za Zaključke Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine donesene na sjednici održanoj 11.09.2019. godine, ovo Ministarstvo će odmah po zaprimanju istih pristupiti njihovoj realizaciji i poduzeti sve potebne mjere kako bi osiguralo zaštitu i sigurnost lica s invaliditetom koja borave u ovom Zavodu, kao i drugim ustanovama socijalne zaštite od federalnog značaja.

Ministarstvo je opredjeljeno da u svom daljem djelovanju vodi brigu o korisnicima usluga ustanova socijalne zaštite, te poduzima aktivnosti na poboljšanju uslova i podizanju standarda u istim.

0 Komentari