Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

UO FZ PIO/MIO PRED IZAZOVOM REFORMI

  • Datum: 28 Novembra, 2008


Federalni ministar rada i socijalne politike dr. Perica Jelečević razgovarao je danas sa novoimenovanim članovima Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO/MIO o stanju u mirovinskom sustavu  F BiH i obvezama koje ih čekaju.

Federacija Bosne i Hercegovine nalazi se pred ozbiljnim izazovom reformi u socijalnoj politici – rekao je dr. Jelečević. U mirovinskom sustavu to će biti izbor odgovarajućeg modela koji će garantirati adekvatan nivo prava i  socijalne sigurnost osiguranika, bez prevelikog opterećenje za poslodavce  a poticajan za šire uključivanje osiguranika u sustav.

Pred novim članovima Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO/MIO je težak posao održavanja financijske stabilnosti sustava u uvjetima najavljene recesije i pada javnih prihoda. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike izradilo je prijedloge zakonskih rješenja kojim će se pravičnije strukturirat rast mirovina a predstoji posao zakonskog reguliranja dosadašnjeg umirovljenja pod povoljnijim uvjetima koje ne bi ugrožavalo mirovinski sustav. Uz to, istakao je ministar Jelečević,  mora se zaustaviti započeti trend ostvarivanje prava na mirovine pod povoljnijim ili sličnim uvjetima osobama koje su još radno aktivne i «ad hoc» rješavanja sudbina radnika umirovljenjem – saopćeno je iz  kabineta federalnog ministra rada i socijalne politike.

UO FZ PIO/MIO PRED IZAZOVOM REFORMI

0 Komentari