Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

NA RADNOM SASTANKU S ČLANOVIMA VIJEĆA ORGANIZACIJA OSOBA SA INVALIDITETOM RESORNI MINISTAR ZA RAD I SOCIJALNU POLITIKU ADNAN DELIĆ RAZGOVARAO O NOVOM ZAKONU O SOCIJALNOJ ZAŠTITI I DRUGIM BITNIM TEMAMA

  • Datum: 9 Maja, 2023

Novoimenovani ministar za rad i socijalnu politiku Adanan Delić nastavio je radne posjete u okviru kojih nastoji upoznati sve kategorije populacije koje neka od svojih prava ostvaruju u oblasti socijalne zaštite. U okviru današnje radne posjete ministar se sastao s članovima Vijeća organizacija osoba sa invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine.

Na dnevnom redu ovog sastanka našli su se zakoni od interesa za osobe sa invaliditetom kao i niz drugih tema koje značajno utječu na rad i postojanje ovog Vijeća koje već više od 70 godina brine o interesima osoba sa različitim vidovima invaliditeta, a koje su članovi organizacija koje okuplja Vijeće.

Ministar Delić izrazio je spremnost i htijenje da resorno ministarstvo zajedno sa organizacijama koje brinu o interesima osoba sa invaliditetom rade na popravljanju društvenog statusa ove populacije i daljnjeg ujednačavanja mogućnosti osoba sa invaliditetom sa zdravim osobama.

„Naša je praksa da se uvijek, posebno kod mijenjanja zakonskih propisa, konsultujemo sa svim zainteresovani stranama jer nije nam cilj donositi zakone bez učešća onih na čiji će se život oni reflektovati. Treba da znate da smo otvoreni za vas i da u nama imate pouzdanog partnera s kojim možete razgovarati o svemu. Volio bih da Ministarstvo uvijek bude prva adresa kojoj se obraćate“, poručio je tokom sastanka predstavnicima Vijeća ministar Delić.

Predsjednik Vijeća Almin Šahmanija zahvalio se ministru na dolasku i istakao ohrabrenost ovim potezom novog ministra, kao i nadu da će se stanje u oblasti ostvarivanja prava osoba sa invaliditetom nastaviti popravljati.

„Mi smo zadovoljni novim Zakonom o socijalnoj zaštiti. Ima mjesta za izmjene i spremit ćemo naše prijedloge za javnu raspravu. Uprkos tome, ovo je dobar zakon, zakon koji konačno ispravlja nepravdu nanesenu osobama sa teškim invaliditetom još 2009. godine. Naši članovi su sve osobe sa invaliditetom 90 i 100%, osobe koje ne mogu živjeti bez pomoći drugoga i nama je ovo sigurno veliko i značajno. Dugo godina smo se borili i zadovoljni smo što je Zakon jednoglasno usvojen u oba doma Parlamenta“, kazao je, između ostalog, Šahmanović.

Članovi organizacija, njih devet, okupljenih u Vijeću smatraju da je povećanje naknada na 700 KM značajno, te da je u odnosu na neke zemlje regije dosta dobro rješenje.

Iz Vijeća organizacija osoba sa invaliditetom posebno ističu stagnaciju u oblasti uređenja prava osoba sa invaldiitetom, kao i destruktivno urušavanje sistema koji se razvijao.

„Imali smo prije osam godina uređen sistem, mrežu organizacija koja je imala saradnju sa mnogim organizacijama u Europi, a onda se taj sistem zbog nehata nadležnih urušavao i nazadovao. Mi sada, dolaskom novog ministra, imamo nadu da će ponovo krenuti na bolje“, zaključili su članovi Vijeća zajedno.

0 Komentari