Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

MINISTARSTVO RADA I SOCIJALNE POLITIKE NASTAVLJA PROVODITI REFORME RADNOG ZAKONODAVSTVA

  • On 27 Februara, 2020

Današnje usvajanje Nacrta Zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca u Domu naroda Parlamenta FBiH predstavlja nastavak reforme radnog zakonodavstva s ciljem unaprjeđivanja prava na slobodno organizovanje i udruživanje u sindikate i udruženja poslodavaca, slobodu osnivanja i udruživanja u saveze i udruženja višeg nivoa, a u vezi s pravom na kolektivno pregovaranje u skladu s praksom u okruženju i Evropskoj Uniji.

Nacrt Zakona uređuje kriterije i postupak utvrđivanja reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca, njihova ovlaštenja, postupak preispitivanja utvrđene reprezentativnosti i druga pitanja značajna za ovaj postupak, a u vezi sa pravom na kolektivno pregovaranje u svrhu unaprjeđivanja ekonomskih i socijalnih interesa.

Predviđeno je da se reprezentativnost sindikata može urediti na nivou poslodavca, kantona, FBiH, za područja oblasti djelatnosti, te struke i profesije, dok se reprezentativnost udruženja poslodavaca može utvrditi na nivou Federacije BiH, kantona i za područje ili oblast djelatnosti.

Takođe, predviđeno je da se reprezentativnost sindikata za oblast struke i profesije može utvrditi kod poslodavca i na nivou kantona, čime je uvažen zahtjev određenih, već organizovanih sindikata, kao i sugestije kantonalnih skupština koje su date u tom pravcu.

“Usvajanjem ovog izrazito značajnog Zakona, Ministarstvo rada i socijalne politike, kao i Vlada FBiH,  uspješno nastavljaju temeljitu reformu iz oblasti radnog zakonodavstva” – istako je federalni ministar rada i socijalne politike g-din Vesko Drljača.

 

0 Komentari