Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

MINISTAR DELIĆ OVE SUBOTE POSJETIO ORGANIZACIJE KOJE VODE BRIGU O DJECI OBOLJELOJ OD RAKA I OSOBAMA SA INTELEKTUALNIM POTEŠKOĆAMA

  • On 13 Maja, 2023

Drugu subotu od preuzimanja mandata u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku FBiH ministar Adnan Delić nastavio je održavanje sastanaka i radnih posjeta.

Nakon dva formalna sastanka u Ministarstvu, ministar Delić popodne je proveo u Roditeljskoj kući udruženja Srce za djecu oboljelu od raka i udruženja za promociju prava osoba sa intelektualnim poteškoćama Sumero.

Roditeljska kuća u Sarajevu u neposrednoj je blizini dječije klinike, a u njoj borave porodice sa djecom koja se liječe od najtežih oboljenja. Trenutno je u kući smješteno osam porodica, a organizacija stanovanja nije ograničena samo na majku i dijete, već i cijele porodice. Time se, kako ističe i direktor udruženja Fikret Kubat, a i porodice s kojima je ministar razgovarao pruža psihička stabilnost, sigurnost i osjećaj kao da nisu u bolnici. To je, kako kazuju, rasterećenje koje olakšava ovo teško razdoblje i djeci i porodicama.
Ovo je jedini smještaj ovog tipa u Federaciji, a u izgradnji je jedna i u Tuzli odmah uz klinički centar.

“Roditeljska kuća nema stalnu podršku ni jedne institucije, a model je koji, osim što pruža potpuno besplatnu podršku oboljeloj djeci i njihovim porodicama, rasterećuje zdravstveni sistem i to je ono što je čini oglednim primjerom kako bi trebali urediti ovaj segment u oblasti zdravstva i socijalne politike. Meni ovo predstavlja budućnost i sigurno je da ću im biti na raspolaganju”, kazao je, tokom posjete, ministar Delić.

U centru za rehabilitaciju i pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama Sumero, ministar je obišao smještajne jedinice u kojima borave oni koji su prošli proces rehabilitacije i osposobili se za samostalni život. Također, veća grupa korisnika usluga Sumera koja boravi u smještajnim jedinicama u lokalnim zajednicama došla je danas u Sumero na druženje s ministrom, nakon kojeg je održan i radni sastanak s timom koji vodi ovu organizaciju. Formalnu mrežu Sumero čini 19 nevladinih organizacija i javnih ustanova za osobe s invaliditetom, iz 11 gradova sa područja cijele FBiH, a jedina je organizacija koja suštinski radi na procesu deinstitucionalizacije i transformacije zbrinjavanja osoba sa invaliditetom, s akcentom na intelektualne poteškoće.

“Sumero je daleko odmakao u oblasti socijalnog zbrinjavanja i sasvim sigurno je da su uveli pionirske prakse u našu zemlju. Njihova znanja i iskustva temeljni su resurs koji nam nude s ciljem zajedničke saradnje u planiranju i impelemntaciji sektorskih strategija i siguran sam da zajedno s njima i drugim organizacijama možemo napraviti ozbiljne korake u transformaciji i humanizaciji socijalnih usluga”, zaključio je ministar nakon obilaska i razgovora sa korisnicima i timom Sumera.

0 Komentari