Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

FEDERALNI MINISTAR RADA I SOCIJALNE POLITIKE SA UDRUŽENJIMA NASTAVLJA RAZGOVORE O KVALITETU SOCIJALNIH USLUGA I ZAKONSKIH PROPISA

  • Datum: 18 Maja, 2023

Tokom današnjeg dana ministar Adnan Delić sastao se i sa predsjednicom udruženja za rad sa djecom s poteškoćama u mentalnom razvoju Kolibri i predstavnicima Društva psihologa s kojima je razgovarao o svemu onome što može unaprijediti segmente rada i socijalne politike.

S predsjednicom Aidom ministar je razgovarao o nedostatku kvalitetne saradnje između Vlade i organizacija koje sigurno mogu doprinijeti unaprjeđenju socijalnih usluga, ali i edukacija, novih naučnih metodologija u procesu osnaživanja osoba sa invaliditetom i njihove konačne inkluzije u društvo.

Dotakli su se i Zakona o socijalnom poduzetništvu koji bi zasigurno mogao doprinijeti u zapošljavanju i rehabilitaciji osoba sa invaliditetom. Kako ovaj zakon nije u resoru rada i socijalne politike, ministar je predložio da udruženje Kolibri i Ministarstvo zajedno podnesu inicijativu Vladi FBiH da se krene u izradu ovog zakona.

S predstavnicima Društva psihologa ministar je razgovarao o zakonu koji bi uspostavio standarde za obavljanje djelatnosti psihologa, omogućio osnivanje Komore psihologa FBiH koja bi bila relevantan partner institucijama, kako u nadzoru nad radom ustanova koje zbrinjavanju osobe s mentalnim poteškoćama, tako i u psihološkoj procjeni i vještačenju po različitim osnovima.

Zajednički je zaključak da zakon u Nacrtu treba ići u proceduru čim prije jer sistem pravim putem možemo graditi samo kroz zakone koji prate potrebe vremena, a danas više nego ikada djelatnost psihologa postala je nezaobilazna u svim segmentima života.

Ministar Delić tokom dana sastao se i sa ekonomskim analitičarem Farukom Hadžićem s kojim je razgovarao o tome koliko bi se minimalne plate trebale povećati, doprinosima, tržištu rada, poskupljenjima i drugim temama iz oblasti ekonomije.

0 Komentari