Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

FEDERALNI MINISTAR RADA I SOCIJALNE POLITIKE ADNAN DELIĆ; DJECA MORAJU IMATI NAŠU PUNU PODRŠKU, POSEBNO DJECA KOJA NEMAJU NIKOG NA KOGA MOGU RAČUNATI

  • On 7 Juna, 2023

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se danas sa Draganom Bulić, direktoricom World vision BiH s kojom je razgovarao o projektima koje je World vision dosad realizovao u oblasti socijalne zaštite djece, poštovanja i čuvanja dječijih prava u BiH, posebno u Federaciji, ali i mogućnostima zajedničke realizacije programa i projekata u budućnosti.

Tokom sastanka izneseni su najčešći vidovi kršenja prava djeteta i zloupotrebe djece u trgovini robljem i prosjačenju, zaštiti djece od siromaštva i aktivnoj inkluziji djece iz socijalno ugroženih kategorija, posebno u ruralnim dijelovima Federacije. Kao jedan od istaknutijih problema s trendom stalnog rasta istaknuta su djeca žrtve visoko konfliktnih razvoda brakova koja plaćaju cijenu razlaza i neslaganja svojih roditelja koji bi ih trebali svojim životima štititi, a umjesto toga postanu taoci, sredstvo ucjene i pregovora posvađanih roditelja.

“Raspad porodice uvijek najtragičnije doživljavaju djeca i najveći trag, najčešće doživotno, ostaje na njima jer zaraćeni roditelji nakon izvjesnog vremena pronađu druge partnere, a dijete svoje roditelje ne može zamijeniti. Oni koji rade u centrima za socijalni rad najčešće u susretu s ovakvom djecom nemaju podršku niti mentorstvo koje ni ima koristilo prilikom ovakvih intervencija i tu vidimo prostor ta aktivnu saradnju World vision BiH”, izjavio je ministar.

Direktorica Bulić iskazala je volju za saradnju na ovakvom, ali i nizu drugih projekata koji mogu biti polje daljnje saradnje Ministarstva i ove organizacije koja već trideset godina u BiH aktivno radi na pomoći i podršci djeci, kako u oblasti socijalne zaštite, tako i u omogućavanju da se dječiji snovi ostvaruju tamo gdje to nije moguće bez podrške treće strane.

0 Komentari