Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

NASTAVAK PROJEKTA SOCIJALIZACIJE I INKLUZIJE OSOBA SA INVALIDITETOM I DJECE SA POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU

  • On 15 Jula, 2022

Danas je na Vilsonovom šetalištu u organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić organizovan mininogometni inkluzivni turnir 3×3.

Na samom početku turnira sve prisutne i učesnike pozdravio je zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike, Vesko Drljača:

“Glavni cilj ovog turnira – kao projekta je jačanje inkluzije osoba sa invaliditetom i poticanje njihove sposobnosti da se što aktivnije uključe u sve oblasti društva. Turnir daje šansu svima da osjete, taj takmičarski sportski duh, zajedništvo, da se bore za sebe za ekipu, za svoju budućnost bez obzira na poteškoće i probleme koje imaju.                                             Ovaj turnir pokazuje i koliko smo kao društvo sazreli da pomognemo i podržimo osobe sa invaliditetom i djecu sa poteškoćama u razvoju. Isti predstavlja i kontinuitet aktivnosti Federalnog ministarstvo rada i socijalne politike na podršci projektima koji za cilj imaju što jaču i snažniju socijalizaciju i inkluziju osoba sa invaliditetom i djece sa poteškoćama u razvoju.”

Na turniru su učešće uzele ekipe Udruženja “Oaza” Sarajevo, Zavoda za zbrinjavanje mentano invalidnih lica – Drin, Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići, Zavoda za zbrinjavanje i mentalno invalidnih lica i omladine Pazarić te škola fudbala Fair play Hrasnica.

Obzirom na period pandemije u kome se ova manifestacija nije mogla održati prethodne dvije godine, istićemo da je priređen posebno interesantan i širok program. Ovaj turnir predstavlja nastavak tradicije koja je započeta u predpandemijsko vrijeme te predstavlja posebnu radost štičenika svih zavoda, posebno uzimajući u obzir da je Covid-19 zaustavio ritual druženja koji je svake godine mamio njihove osmijehe i stvarao nova prijateljstva.

0 Komentari