Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

DRLJAČA: NOVI PENZIONERI IMAT ĆE VRIJEDNOST OPĆEG BODA U IZNOSU OD 16,35 KM

  • On 7 Aprila, 2022

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izjavio je da je Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici dala saglasnost Federalnom zavodu PIO za usklađivanje vrijednosti općeg boda za ovu godinu u iznosu od 4,8 posto.

– To znači da osobe koje ove godine ostvaruju pravo na penziju imat će vrijednost boda od 16,35 KM. Ovo ne treba miješati sa redovnim i vanrednim povećanjem penzija koje se odnosi na postojeće penzionere. Dakle, ovdje se radi o usklađivanju vrijednosti općeg boda za nove penzionere i to se usklađivanje radi u skladu sa članom 78 Zakona o PIO. Vrijednost općeg boda se utvrđuje na osnovu podataka Federalnog zavoda za statistiku, a prema porastu prosječne bruto plate u Federaciji za prošlu godinu – kazao je Drljača.

Podvukao je da se redovno i vanredno usklađivanje penzija vrši po odredbama iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO koji su nedavno usvojili oba doma Parlamenta Federacije BiH.

– Očekujemo da će redovno i vanredno usklađivanje u ovoj godini biti u iznosu većem od 10 posto – istakao je Drljača.

Također, rekao je da je na inicijativu osoba sa invaliditetom Vlada FBiH usvojila zaključak da se Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zaduži da sačini prednacrt zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osoba s invaliditetom u FBiH, te da se u proces izrade prednacrta zakona uključe predstavnici nevladinog sektora. Rok za izvršenje zaključka je šest mjeseci.

– To je potreba i želja da ova kategorija osoba dobije svoj zakon kako bi na jedan pravičan način utvrdila se njihova prava i visina naknade. To je nešto što dugujemo osobama s invaliditetom s obzirom da znamo da se ta visina njihove naknade nije mijenjala od 2016. godine kada je utvrđena u visini od 278 KM – poručio je Drljača.

0 Komentari