Tel: 387 (33) 650 685  Fax: +387 33 255 461  Mail: info@fmrsp.gov.ba

Podrška Svjetske benke reformskom opredjeljenju

  • On 6 Juna, 2008

Federalni ministar rada i socijalne politike dr. Perica Jelečević razgovarao je danas sa timom Svjetske banke za superviziju Drugog projekta podrške upošljavanju (SESP) Manizom Nagvi (Maniza Naqvi), Arvom Kudo (Arvo Kuddo) o tijeku realiziranja. Predstavnici Svjetske banke dali su visoke ocjene projektu koji je pokazao kako se, pravilnim odabirom metoda, upošljavati mogu  i oni u najtežoj situaciji – neUposleni stariji od 45 godina. Stopa uspješnosti projekta je oko 80% i među najvišim je u sličnim projektima koje podržava Svjetska banka.

Kroz realiziranje SESP-a potvrđena je i potreba poboljšanja institucionalnih kapaciteta službi upošljavanja, jer se, i u pripremama za ISO 9001-2000  standardizaciju, pokazalo da ljudski i tehnički resursi ne garantiraju ni minimum za normalno funkcioniranje. Izmještanje administriranja zdravstvenog osiguranja, balansiranje prava i obveza neuposlenih te otvaranje posredovanja u upošljavanju i za privatnu inicijativu su poslovi koje bi tijekom ove godine trebalo okončati kroz pravnu regulativu.

Ministar Jelečević je istakao da i ovo iskustvo pokazuje kako opredjeljenje ka reformama u socijalnom sektoru daje dobre rezultate. U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, temeljem takovog opredjeljenja, razmatraju se novi pristupi socijalnim davanjima koji bi bili usmjereni ciljano, ka grupama ugroženih kojima pomoć stvarno treba, kako bi se «socijalni kolač» pravično dijelio

Temeljna opredjeljenja Vlade F BiH i činjenice koje su najviši vladini dužnosnici iznijeli na Konferenciji o boračkoj i socijalnoj zaštiti u F BiH  imaju podršku  Svjetske banke – rekla je Maniza Nagvi i istakla da Svjetska banka ima ogromno iskustvo i resurse kojima može pomoći Bosni i Hercegovini u reformi socijalnog sektora – saopćeno je iz kabineta federalnog ministra rada i socijalne politike.

   Podrška Svjetske benke reformskom opredjeljenju

0 Komentari